Trwa ładowanie...

Jajka zmniejszają ryzyko kłopotów ze wzrostem u dzieci

 Ewa Rycerz
06.12.2022 17:42
Jajka chronią przed kłopotami ze wzrostem
Jajka chronią przed kłopotami ze wzrostem ((123RF) Jajka chronią przed kłopotami ze wzrostem)

Dobrze działający układ odpornościowy to gwarancja zdrowia. Jak go wspomagać? Choć brzmi to dość niiewiarygodnie, wystarczy jedno jajko dziennie. Warto podawać je dzieciom na śniadanie.

spis treści

Jajka to niedoceniane produkty żywnościowe. Z jednej strony mówi się o bogactwie składników, jakie zawierają, a z drugiej – przestrzega przed cholesterolem, który mogą podnosić. W efekcie wiele osób rezygnuje z jedzenia jajek. Jeśli nie ma ku temu podstaw medycznych, jest to zupełnie zbędne. Dlaczego?

Nowe badania wskazują, że nawet jedno jajko – jeśli jest jedzone codziennie – może zapobiec problemom ze wzrostem u dzieci. Eksperci podają, że regularne spożywanie jajka zmniejsza ryzyko kłopotów ze wzrostem. Co więcej, o połowę zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń pracy mózgu i wspiera układ odpornościowy. Dodaje też energii.

Zobacz film: "Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące spożywania jaj"

Przeczytaj także:

Eksperci podkreślają, że właściwości jajek oddziałują prawie na cały organizm. Białko i witaminy w nich zawarte zapobiegają anemii u dzieci, wzmacniają układ nerwowy i krwionośny. Właśnie dlatego jajka są tak istotnym czynnikiem dla prawidłowego rozwoju dziecka.

1. Badania

Lora Lanotti z Uniwersytetu w Waszyngtonie przyjrzała się wpływie jajek na wzrost niemowląt. Razem z zespołem przebadała ona grupę niemowląt w wieku od 6 do 9 miesięcy. Przez 6 miesięcy Lanotti podawała niemowlętom jedno jajko dziennie. Następnie eksperci porównali wzrost przebadanych dzieci z innymi z grupy kontrolnej, którym jajek nie podawano. Co się okazało?

Zobacz również:

Kiedy wprowadzać jajka do diety dziecka?

Z badań Lory Lanotti wynika, że u niemowląt, które jadły codziennie jedno jajko zauważono szybszy wzrost. W grupie, której podawano jajka kłopotów ze wzrostem było o 47 proc. mniej niż w grupie kontrolnej. U dzieci jedzących jajka stwierdzono także mniejsze ryzyko niedożywienia oraz mniejszą podatność na niedowagę.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie 1-2 jaj dziennie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze