Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Gluten dla niemowlaka

Avatar placeholder
21.06.2019 09:07
Gluten dla niemowlaka
Gluten dla niemowlaka (123rf)

Gluten jest białkiem występującym w zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Alergia lub nietolerancja glutenu jest przyczyną celiakii, w której dochodzi do zniszczenia kosmków obecnych w jelicie cienkim. Aby zapobiec nietolerancji glutenu u dzieci, wprowadza się go do żywienia pomiędzy 5. a 7. miesiącem życia.

spis treści

1. Co to jest celiakia

Celiakia, czyli choroba trzewna, charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu. Po spożyciu pokarmu zawierającego gluten następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, przez które wchłaniane są substancje odżywcze z pożywienia. Objawy celiakii są zróżnicowane, jednakże najczęściej występują:

Zobacz film: "Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną"

Podstawowym sposobem leczenia cielakii jest stosowanie diety bezglutenowej, czyli niezawierającej produktów z ziaren pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta.

2. Profilaktyka celiakii

Celiakia należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych, dlatego jej zapobieganie jest bardzo ważne. Istotną rolę w zapobieganiu celiakii odgrywa karmienie piersią. W badaniach klinicznych wykazano, że w grupie niemowląt, u których gluten wprowadzano podczas karmienia piersią, ryzyko wystąpienia celiakii było znacznie niższe w porównaniu do grupy, w której niemowlęta były karmione mlekiem modyfikowanym.

Ponadto wiek, w którym wprowadza się do diety gluten również odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce alergii na gluten. Dzieci należące do grupy zwiększonego ryzyka rozwoju celiakii (skłonność rodzinna), którym gluten podano przed ukończeniem 3 miesiąca życia lub powyżej 7 miesiąca życia, mają większe ryzyko zachorowania na celiakię. W badaniach klinicznych wykazano, że gluten najlepiej wprowadzać do diety niemowlęcia pomiędzy 5 a 7 miesiącem życia, przy czym dzieciom karmionym piersią w 5 miesiącu, a karmionym sztucznie w 6 miesiącu.

Początkowo należy podawać dziecku gluten w postaci kaszy manny w ilości pół łyżeczki co 3 dzień przez okres 1 miesiąca, a następnie zwiększać zarówno częstość podawania, jak i ilość kaszy. Kaszkę mannę najlepiej podawać z jabłuszkiem, w przypadku dzieci karmionych piersią, oraz z mlekiem u dzieci żywionych mlekiem modyfikowanym.

Każdorazowo po podaniu kaszki należy obserwować reakcje dziecka, czy nie występują bóle brzuszka, wzdęcia, kolki lub objawy w postaci zmian skórnych. Jeśli wystąpią, należy zgłosić się do lekarza i nie podawać dziecku kaszki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze