Geny to tylko punkt wyjścia dla zdrowia dziecka!

Nie tylko geny, ale również to, co mama je w trakcie ciąży i karmienia piersią ma realny wpływ na zdrowie dziecka w przyszłości – to najważniejszy fakt wynikający z 50 lat badań nad programowaniem żywieniowym we wczesnym okresie życia.

1. Epigenetyka czyli co?

„Plan genetyczny” zapisany w DNA dziecka tylko w niewielkim stopniu decyduje o jego przyszłości. Ogromne znaczenie mają czynniki środowiskowe, takie jak styl życia (aktywność fizyczna i psychiczna mamy), stan zdrowia rodziców, poziom stresu, stopień zanieczyszczenia środowiska i obciążenia toksynami (np. dym tytoniowy), warunki socjoekonomiczne, a przede wszystkim sposób żywienia przyszłej mamy (i taty), i to już przed poczęciem dziecka. Epigenetyka, to dziedzina badawcza, która tłumaczy wpływ wymienionych czynników na zdrowie dziecka w przyszłości. Oprócz genomu, w komórkach naszego ciała istnieje również epigenom, czyli „drugi kod”, który kontroluje kod genetyczny. Czynniki zewnętrzne nie działają bezpośrednio na kod genetyczny, ale oddziałują właśnie na elementy epigenomu, które są odpowiedzialne za adaptację do otoczenia poprzez zmianę aktywności konkretnych genów. Można to w prostszy sposób wytłumaczyć na przykładzie bliźniąt jednojajowych. Są one identyczne genetycznie, ale mogą różnić się epigenetycznie – poddanie bliźniąt działaniu różnych czynników środowiskowych może sprawić, że w przyszłości będą np. zapadały na inne choroby, mimo, że ich DNA jest takie samo.

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

2. Zdrowie dziecka w przyszłości

Dzięki badaniom nad programowaniem żywieniowym we wczesnym okresie życia wiemy, że dobrze zbilansowana dieta kobiety w ciąży i karmienie piersią wpływają na metabolizm dziecka i mogą obniżyć ryzyko zachorowania np. na otyłość w przyszłości. Dlatego tak ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych dziecku już od momentu poczęcia aż do 3. roku życia. Ten czas to tzw. „okno możliwości”, ponieważ wtedy „drugi kod” jest najbardziej podatny na zmiany. Wpływ żywienia na rozwój dziecka i jego zdrowie w dorosłym życiu maleje z wiekiem, co oznacza, że optymalne żywienie w okresie niemowlęcym i wczesnego dzieciństwa jest szczególnie istotnie. Poza tym, sposób żywienia mamy w czasie ciąży kształtuje smaki i nawyki żywieniowe dziecka. Smak spożywanych przez mamę pokarmów przenika przez płyn owodniowy do dziecka, więc już wtedy dziecko uczy się doznań smakowych!

3. Bezcenne mleko mamy

Zgodnie z badaniami nad programowaniem żywieniowym we wczesnym okresie życia, karmienie piersią, to najlepsze, co mama może dać dziecku. Mleko mamy zawiera idealnie zrównoważone ilości składników odżywczych, których dziecko potrzebuje w danym momencie rozwoju.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!