Geny to tylko punkt wyjścia dla zdrowia dziecka!

Nie tylko geny, ale również to, co mama je w trakcie ciąży i karmienia piersią ma realny wpływ na zdrowie dziecka w przyszłości – to najważniejszy fakt wynikający z 50 lat badań nad programowaniem żywieniowym we wczesnym okresie życia.

Epigenetyka czyli co?

„Plan genetyczny” zapisany w DNA dziecka tylko w niewielkim stopniu decyduje o jego przyszłości. Ogromne znaczenie mają czynniki środowiskowe, takie jak styl życia (aktywność fizyczna i psychiczna mamy), stan zdrowia rodziców, poziom stresu, stopień zanieczyszczenia środowiska i obciążenia toksynami (np. dym tytoniowy), warunki socjoekonomiczne, a przede wszystkim sposób żywienia przyszłej mamy (i taty), i to już przed poczęciem dziecka. Epigenetyka, to dziedzina badawcza, która tłumaczy wpływ wymienionych czynników na zdrowie dziecka w przyszłości. Oprócz genomu, w komórkach naszego ciała istnieje również epigenom, czyli „drugi kod”, który kontroluje kod genetyczny. Czynniki zewnętrzne nie działają bezpośrednio na kod genetyczny, ale oddziałują właśnie na elementy epigenomu, które są odpowiedzialne za adaptację do otoczenia poprzez zmianę aktywności konkretnych genów. Można to w prostszy sposób wytłumaczyć na przykładzie bliźniąt jednojajowych. Są one identyczne genetycznie, ale mogą różnić się epigenetycznie – poddanie bliźniąt działaniu różnych czynników środowiskowych może sprawić, że w przyszłości będą np. zapadały na inne choroby, mimo, że ich DNA jest takie samo.

Polecane wideo:

Zdrowie dziecka w przyszłości

Dzięki badaniom nad programowaniem żywieniowym we wczesnym okresie życia wiemy, że dobrze zbilansowana dieta kobiety w ciąży i karmienie piersią wpływają na metabolizm dziecka i mogą obniżyć ryzyko zachorowania np. na otyłość w przyszłości. Dlatego tak ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych dziecku już od momentu poczęcia aż do 3. roku życia. Ten czas to tzw. „okno możliwości”, ponieważ wtedy „drugi kod” jest najbardziej podatny na zmiany. Wpływ żywienia na rozwój dziecka i jego zdrowie w dorosłym życiu maleje z wiekiem, co oznacza, że optymalne żywienie w okresie niemowlęcym i wczesnego dzieciństwa jest szczególnie istotnie. Poza tym, sposób żywienia mamy w czasie ciąży kształtuje smaki i nawyki żywieniowe dziecka. Smak spożywanych przez mamę pokarmów przenika przez płyn owodniowy do dziecka, więc już wtedy dziecko uczy się doznań smakowych!

Bezcenne mleko mamy

Zgodnie z badaniami nad programowaniem żywieniowym we wczesnym okresie życia, karmienie piersią, to najlepsze, co mama może dać dziecku. Mleko mamy zawiera idealnie zrównoważone ilości składników odżywczych, których dziecko potrzebuje w danym momencie rozwoju.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zdrowie dzieci
Zdrowie dzieci

Czy zdrowe słodycze istnieją?

Każda mama, dbająca o zdrowie swoich dzieci, wie, jak ciężkim tematem są słodycze. Są niezdrowe, tuczące i powodują próchnicę, ale maluchy (...) się na naturalnych składnikach, które nie tylko dobrze smakują, ale też...

Zdrowie dzieci

Zdrowe lizaki

Słodycze towarzyszą nam przez całe życie, ale to w okresie dzieciństwa robią na nas największe wrażenie. Czekolada, ciastka i batony cieszą się ogromną popularnością wśród najmłodszych, ale to lizaki są prawdziwym faworytem maluchów ze względu na ciekawe...

Zdrowie dzieci

Słodycze, które nie tuczą

przyczynia się do tego otyłość oraz zagrożenia, jakie ze sobą niesie. Skąd biorą się problemy z wagą u dzieci i młodzieży? Dzienne zapotrzebowanie (...) dzieci na węglowodany zmienia się wraz z ich wiekiem i wynosi...

Zdrowie dzieci

Poznaj przekąski, które nie zawierają orzechów ziemnych

Poznaj przekąski, które nie zawierają orzechów ziemnych

Bezpieczne przekąski Znalezienie bezpiecznych przekąsek dla ludzi uczulonych na orzechy może być nie lada wyzwaniem. Jednak odrobina chęci, planowania i odpowiednich informacji pozwoli znaleźć zdrowe i bezpieczne dla alergika smakołyki nawet w podróży....

Zdrowie dzieci

Zaskakujące źródła probiotyków

Zaskakujące źródła probiotyków

Rola probiotyków w diecie Mianem probiotyków określamy zawarte w niektórych produktach żywnościowych żywe kultury bakterii lub drożdży. Pełnią one niezwykle ważną rolę w organizmie człowieka, gdyż chronią układ pokarmowy przed drobnoustrojami chorobotwórczymi....

Zdrowie dzieci

Domowe sposoby na biegunkę

Domowe sposoby na biegunkę

Skąd się bierze biegunka? Biegunka to zazwyczaj reakcja organizmu na obecne w przewodzie pokarmowym bakterie i wirusy. Niekiedy objawy mogą wystąpić na skutek spożycia nieświeżego produktu spożywczego. Mogą one być również wynikiem poważnych chorób układowych. Domowe...

Zdrowie dzieci

Sprawdź, jak suche powietrze wpływa na alergię

Sprawdź, jak suche powietrze wpływa na alergię

Zmiany klimatyczne a alergia Zmiany klimatyczne mogą powodować coraz większą ilość upałów. Co więcej, mogą też mieć wpływ na zwiększenie stężenia pyłków w powietrzu lub wydłużenie sezonu pylenia. Wpływ suszy na alergię jest dość skomplikowany, gdyż wszystko...

Zdrowie dzieci

Zobacz, jak pomóc dziecku pokonać strach przed lekarzem

Zobacz, jak pomóc dziecku pokonać strach przed lekarzem

Twoje dziecko obawia się lekarza? Wiele dzieci ma obawy przed wizytą u lekarza, gdyż specjalista ten kojarzy im się z nieprzyjemnymi badaniami (...) , np. pobraniem krwi. Istnieją proste sposoby na to, aby zmniejszyć...