Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Frank

Gdzie jest gluten?

Avatar placeholder
21.06.2019 07:48
Gdzie jest gluten?
Gdzie jest gluten? (123rf)

Gluten jest mieszaniną białek występującą w zbożach. Reakcja immunologiczna na gluten jest przyczyną wystąpienia choroby celiakii, która prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego. Następuje upośledzenie wchłaniania składników pokarmowych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie diety bezglutenowej.

1. Co to jest celiakia?

Celiakia zwana chorobą trzewną jest chorobą autoimmunologiczną, charakteryzującą się trwałą nietolerancją glutenu – mieszaniny bialek występującej w najczęściej spożywanych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu.

Cały czas kontrowersyjna pozostaje sprawa owsa. Prolamina owsa - awenina, w przeciwieństwie do prolamin pszenicy (gliadyna), żyta (sekalina) czy jęczmienia (hordeina), stanowi niewielki procent całego składu zboża. Uwzględniając wpływ na zdrowie i na tym fakcie opierając definicję można stwierdzić, że czysty owies jest bezpieczny dla większości osób z celiakią - źle toleruje go około 5% chorych, nawet po odnowieniu kosmków jelitowych. Bezglutenowy owies, dostępny w sklepach, nie jest poddawany obróbkom w celu usunięcia glutenu - naturalnie ma go na tyle mało, aby nazwać go bezglutenowym. Ważne jest jednak, aby przez cały proces uprawy, zbiorów, paczkowania i transportu nie dopuścić do jego zanieczyszczenia glutenem.

Po zjedzeniu gluten działa toksycznie na kosmki jelitowe obecne w jelicie cienkim.

Zobacz film: "Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną"

Objawy celiakii są zróżnicowane:

Podstawą leczenia celiakii jest stosowanie diety bezglutenowej, w której zabronione jest spożywanie produktów zawierających gluten, czyli pszenicy, żyta, jęczmienia, orkiszu i innych kuzynów pszenicy, np. kamutu, durum. Ponadto nie wolno spożywać wyrobów je zawierających. 95% chorych na celiakię może spożywać owies certyfikowany.

Osoby z celiakią podczas zakupów powinny pamiętać, aby wybierać produkty zawierające informacje na etykiecie, że nie zawierają glutenu lub oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, gdyż wtedy mamy pewność, że wyrób jest bezglutenowy. Należy pamiętać, że produkty bezglutenowe, jak każde inne, mogą być niskiej jakości, dlatego lepiej wybierać te naturalne. Poza tym przy źle skomponowanej diecie mogą pojawić się konkretne deficyty. Gotowe produkty bezglutenowe, takie jak pieczywo, makaron oraz ciastka, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością a nawet w supermarketach.

Tabela: Spis wybranych produktów zawierających gluten lub mogących go zawierać.

Grupa produktówMogą zawierać glutenZawierające gluten
Produkty zbożowePłatki kukurydziane, mąka kukurydziana, mąka gryczana zanieczyszczona glutenemPszenica, orkisz, otręby pszenne, kasza manna, kasza kuskus, pieczywo pszenne, pieczywo mieszane, bułka tarta, herbatniki, owies, płatki owsiane, otręby owsiane, jęczmień, kasza jęczmienna, pizza, pieczywo chrupkie, makaron żytni, pieczywo żytnie, kopytka, naleśniki
Mięso, ryby, jajaWędliny, kaszanka, pasztety, pasztetowa, parówki, kotlety mielone, pulpety, hamburgeryPanierki do mięs i ryb, potrawy panierowane
TłuszczeMajonezy, gotowe sosy
Mleko i przetwory mleczneJogurty owocowe, jogurty z musli, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty light, sery białe do sernikówNapoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią
Cukier i słodyczeGuma do żucia, batony, wafelki, budynie błyskawiczne, żelki, lody, czekolada, chipsyCiasta i ciasteczka upieczone z niedozwolonych mąk
NapojeNiektóre kawy rozpuszczalne, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowymiKawa zbożowa, kakao owsiane, piwo
PrzyprawyJarzynki, Vegeta, mieszanki przypraw, musztardy, sosy sojowe, ketchup

Podczas stosowania leków również należy uważać, gdyż niektóre mogą zawierać niewielkie ilości glutenu.

Tylko przestrzeganie diety bezglutenowej zapewni regenerację kosmków jelitowych oraz powrót do zdrowia. Należy pamiętać, że dietę bezglutenową należy stosować przez całe życie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze