Domowe syropy na kaszel – przepisy

Kaszel i przeziębienie mogą nas dopaść w każdej chwili. Najczęściej doskonale wiemy, jak leczyć przeziębienie. Na dodatek stosujemy z powodzeniem przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy na domowe syropy na kaszel. I są to przepisy zarówno na syropy działające na kaszel suchy, jak i kaszel mokry. Syropy na kaszel przygotowane według domowych receptur są równie skuteczne, jak ich apteczne odpowiedniki. Na dodatek są wytwarzane z naturalnych składników, więc mogą być podawane także dzieciom. Domowe przepisy na syropy są sprawdzone i od lat przynoszą nam ulgę w przeziębieniu i grypie.

spis treści

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

1. Przepisy na domowe syropy na kaszel

Przepisy na domowe syropy są wykorzystywane od lat. Swoje źródło mają w medycynie ludowej, która w wielu przypadkach jest ciągle zaskakująco skuteczna. Syropy na kaszel własnej roboty wytwarzane są najczęściej ze zdrowych, naturalnych składników. Przez to są skuteczne, wzmacniają organizm, uzupełniają witaminy i mogą być stosowane przez całą rodzinę. Domowy syrop na kaszel zmniejsza dolegliwości związane z samym kaszlem. Ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, wzmacnia układ odpornościowy i jest łatwy w przygotowaniu.

Istnieje kilka przepisów na domowy syrop
Istnieje kilka przepisów na domowy syrop (123RF)

2. Przepis na syrop z cebuli

Syrop z cebuli jest jednym z najpopularniejszych syropów domowych na kaszel dla dzieci. Jest on nie tylko bezpieczny dla małych pacjentów, ale także bardzo przez nich lubiany, gdyż ma słodki smak. Nie tylko łagodzi kaszel, ale wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega anemii. Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy obrać i drobno posiekać dwie cebule. Przełożyć je do miseczki lub słoika, zasypać cukrem lub miodem i dobrze wymieszać. Syrop należy przykryć i odstawić na kilka godzin, aby cebula puściła sok. Najlepiej odstawić go na całą noc. Później odcedzamy syrop. Można go podawać dziecku co 2–3 godziny po jednej łyżeczce.

Skuteczne domowe sposoby na ból gardła
Skuteczne domowe sposoby na ból gardła [10 zdjęć]

Ból gardła zazwyczaj wywołany jest infekcją bakteryjną lub wirusową. Gdy organizm zaatakują bakterie,...

zobacz galerię

3. Przepis na syrop z tymianku

Domowy syrop z tymianku jest łatwy w przygotowaniu. Jak go zrobić? To bardzo proste. Litrowy słoik w 1/3 wypełniamy liśćmi tymianku. Pół kilograma cukru rozpuszczamy w litrze gorącej wody. Wodą z cukrem zalewamy tymianek i całość mieszamy. Zamknięty słoik odstawiamy w suche i chłodne miejsce. Po dwóch dniach syrop przelewamy przez sitko i rozlewamy do buteleczek. Można go zażywać 2–3 razy dziennie po jednej łyżeczce.

4. Przepis na syrop z sosny

Przygotowanie syropu z sosny wymaga odrobinę więcej zachodu. Jak przygotować syrop z sosny? Potrzebny do tego będzie 1 kg pędów sosny i 1 kg cukru. Pędy sosny układamy warstwami w słoiku i każdą warstwę przesypujemy cukrem. Słoik zakrywamy gazą i całość odstawiamy. Po około 6 tygodniach syrop przecedzamy i zlewamy do butelek. Syrop z sosny można stosować 2 razy dziennie po 1 łyżeczce. Ułatwia oddychanie i rozgrzewa ciało. Jest idealny w leczeniu przeziębienia.

5. Przepis na syrop goździkowy

Jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak przygotować syrop goździkowy? Do niewielkiego słoiczka miodu wrzucamy 6 goździków i lekko je ugniatając, mieszamy je z miodem. Powstałą miksturę należy pozostawić na noc. Rano trzeba usunąć goździki i wymieszać syrop. Można go podawać po 1 łyżeczce dziennie. Syrop goździkowy to doskonała odpowiedź na to, jak leczyć przeziębienie. Olejki eteryczne zawarte w syropie rozrzedzają zalegającą wydzielinę i ułatwiają jej odksztuszanie. Warto pamiętać, że miód i olejki eteryczne z goździków mają mocne działanie przeciwbakteryjne.

6. Przepis na syrop z miodu, cytryn i imbiru

Miód, cytryna i imbir doskonale sprawdzają się w leczeniu przeziębienia. Miód ma właściwości bakteriobójcze, a cytryna i imbir rozgrzewają i wzmacniają organizm. Jak przygotować syrop z miodu, cytryn i imbiru? Wlewamy miód do wysokości ¾ małego słoika. Potrzebujemy około 10 plasterków cytryny ze skórką (cytryna musi być wcześniej sparzona) pokrojonych w ćwiartki. Miód łączymy z cytryną, a całość posypujemy obranym i startym na tarce imbirem. Wszystko mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny w suche, zaciemnione i chłodne miejsce. Po tym czasie syrop jest gotowy i można go zażywać po 1 łyżce dziennie. Można też dodawać go do ciepłej herbaty.

Musisz to wiedzieć

7. Przepis na syrop z babki lancetowatej

Babka lancetowata to najstarsza znana roślina lecznicza. Jest stosowana od wieków do leczenia różnych schorzeń, także do leczenia kaszlu. Działa wykrztuśnie i bakteriostatycznie. Szybko przynosi ulgę w chorobach górnych dróg oddechowych. Jak przygotować syrop z babki lancetowatej? Należy pociąć 100g świeżych liści i dodać do nich 100 ml przegotowanej wody. Całość należy zmiksować i z powstałej miazgi wycisnąć sok. Przesączyć go i dodać do całości 100 g cukru. Tak powstałą miksturę umieszczamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Syrop jest gotowy od razu i można go zażywać kilka razy dziennie po 1 łyżeczce.

8. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego jest bardzo popularnym środkiem na kaszel. Można używać go do łagodzenia bólu gardła. Jest także stosowany, kiedy infekcja dotyczy górnych dróg oddechowych. Jak przygotować syrop z mniszka lekarskiego? Można to zrobić tylko, kiedy dostępne są kwiaty mlecza, czyli na wiosnę. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego jest bardzo prosty. Jeden litr kwiatów mlecza, jeden kilogram cukru układamy warstwami w słoiku. Całość ugniatamy a na wierzch nalewamy jedną łyżkę spirytusu i dodajemy łyżkę cukru. Syrop można zażywać po 1 łyżeczce kilka razy dziennie. Nie należy podawać go dzieciom, gdyż zawiera alkohol.

9. Przepis na syrop z buraka

Nie każdy wie, że zwykły burak także nadaje się na syrop. Jak przygotować syrop z buraka? Wystarczy zetrzeć na tarce jedno duże warzywo. Do startych buraków dodać 2 łyżki miodu i całość mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez 20 minut. Nie wolno zagotować syropu! Syrop z buraka można zażywać co godzinę po 1 łyżce.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.