5 z 7Dlaczego nie lubimy mięsa owczego?
Nie tylko cena mięsa owczego sprawia, że sięgamy po nie tak rzadko. W powszechnej opinii jagnięcina i baranina są niesmaczne, łykowate, twarde i nieprzyjemnie pachną. Stereotyp ten funkcjonuje zwłaszcza wśród osób starszych. Pamiętają oni czasy, w których sprzedawane w sklepach mięso pochodziło od starych osobników.
Obecnie jednak mięso owcze jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zwierzęta często hoduje się w sposób tradycyjny, ekologiczny. Niestety, smak ich mięsa doceniają cudzoziemcy, stąd ogromna jego cześć jest eksportowana. Na południu Europy w ciągu roku przeciętny obywatel zjada kilkanaście kilogramów baraniny i jagnięciny rocznie, w Polsce – średnia spożycia to zaledwie 20 dkg na osobę.
Przeczytaj również: Działają na dzieci jak narkotyk. Powodują nadpobudliwość, bóle głowy