Trwa ładowanie...

Dieta w chorobie refluksowej – zasady

Dieta w chorobie refluksowej – zasady
Dieta w chorobie refluksowej – zasady (123rf)

Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym obejmuje włączenie do jadłospisu produktów lekkostrawnych oraz wyeliminowanie potraw tłustych i ostro przyprawionych. Ważna jest zmiana diety, jak i sposobu przygotowywania posiłków – powinny być gotowane na parze lub duszone bez dodatku tłuszczu.

spis treści

1. Dieta na refluks

Osoby cierpiące z powodu dolegliwości typowych dla refluksu żołądkowo-przełykowego powinny często jeść niewielkie objętościowo porcje posiłków (najlepiej co 3-4 godziny), co ograniczy wydzielanie soków żołądkowych. W przypadku kobiet w ciąży te zalecenia są jeszcze bardziej szczegółowe – powinny one zjadać nawet 12 małych posiłków w ciągu dnia (porcjując te 3 podstawowe). Większe porcje są zbyt dużym obciążeniem dla żołądka, ponieważ obniżają napięcie dolnego zwieracza przełyku.

Cierpiący na refluks powinni stosować odpowiednią dietę
Cierpiący na refluks powinni stosować odpowiednią dietę (123RF)
Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Ostatni posiłek dnia należy zjeść nie później niż 3 godziny przed snem. Po każdym z nich można odpocząć, ale w pozycji półleżącej. Pozycja leżąca po jedzeniu sprzyja bowiem zwrotom treści żołądkowej do przełyku. Ważna jest również pozycja ciała w czasie jedzenia – należy siedzieć z wyprostowanymi plecami, ponieważ pochylanie tułowia do przodu (głowy ku żołądkowi) powoduje nasilenie objawów choroby refluksowej. Osoby otyłe lub z nadwagą powinny zrzucić nadprogramowe kilogramy, a palacze zrezygnować z palenia papierosów.

2. Co jeść przy refluksie?

Zmiana sposobu żywienia jest szczególnie ważna w przypadku kobiet w ciąży, które ze względu na bezpieczeństwo dziecka nie powinny stosować terapii farmakologicznej. Dieta przy refluksie obejmuje włączenie do jadłospisu takich produktów, jak chude wędliny i chudy nabiał (na przykład jogurty, kefiry, twaróg). Podstawą do przygotowania obiadów mogą być: kasza jęczmienna i łuskany biały ryż. Składnikiem posiłków powinny być chude ryby, takie jak sandacz i dorsz.

Warzywa dopuszczalne w diecie na refluks to buraki, ziemniaki, marchew, szpinak i szparagi, z kolei polecane owoce to banany, morele i jabłka obrane ze skóry. Podstawą śniadań mogą być jaja przygotowywane w różnej postaci, m.in. na miękko lub jako lekko ścięta jajecznica. Dania można przyprawiać niezbyt ostrymi ziołami, takimi jak świeża bazylia i oregano, a także cynamon. Osoby z refluksem muszą zrezygnować z czekolady, ale nie oznacza to zupełnego wyeliminowania deserów – mogą jeść galaretki, owocowe musy i budyń. W diecie na refluks nie może zabraknąć ziołowych herbat i niegazowanej wody mineralnej. Posiłki w ramach diety na refluks powinny być gotowane na parze, duszone i pieczone. Należy unikać smażenia na tłuszczu.

3. Produkty niewskazane w refluksie

Aby złagodzić symptomy refluksu żołądkowo-przełykowego, należy wyeliminować z jadłospisu następujące produkty spożywcze:

• tłuste wędliny, mięsa i ryby,

• tłusty nabiał,

• razowe i żytnie pieczywo,

• owoce cytrusowe,

• kawę i mocną herbatę,

• alkohol,

• czekoladę,

warzywa: pomidory, kapustę, rzodkiewkę, cebulę, ogórki,

• brązowy ryż,

• ostre przyprawy (pieprz, chilli),

• przetwory zawierające ocet (marynowane grzyby),

• dania instant zawierające sodę (zupy i sosy) i dania typu fast food.

Musisz to wiedzieć

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze