Dieta odchudzająca dla cukrzyka

Otyłość jest główną przyczyną zachorowań na cukrzycę typu 2. Natomiast, jeśli u chorego występuje cukrzyca typu 1, dieta może spowodować spadek stężenia cukru we krwi. Dlatego, niezależnie od rodzaju schorzenia, chory powinien przestrzegać prawidłowej diety i dążyć do osiągnięcia prawidłowej wagi ciała. Aby kuracja odchudzająca była skuteczna, musi się ona wiązać z modyfikacją dotychczasowego stylu życia. I nie jest to zależne od tego, czy osoba z nadwagą cierpi na cukrzycę czy nie.

1. Dieta dla chorego na cukrzycę

Dieta w cukrzycy nie musi być niesmaczna, musi być natomiast skuteczna. Należy pamiętać o tym, aby spożywać produkty, których indeks glikemiczny jest niski i które zawierają dużo błonnika. Posiłki powinny być niewielkie, ale należy zjadać je stosunkowo często, do pięciu razy dziennie. Ostatni posiłek powinien być naprawdę niewielki i mieć miejsce tuż przed snem. Zapobiega to spadkowi cukru podczas odpoczynku.

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

Dieta dla osób chorych na cukrzycę związana jest z ograniczonym spożywaniem węglowodanów złożonych i tłuszczów, które powinny mieć podwyższoną zawartość białka. Odpowiednia dieta pozwoli na utratę zbędnych kilogramów, a także sprawi, że poprawią się parametry metaboliczne. Jeśli u chorego występuje cukrzyca typu 1, dieta może sprawić, że trzeba będzie podawać mniejsze dawki insuliny.

2. Produkty spożywcze a cukrzyca

Układając dietę dla cukrzyka, należy szczególną uwagę zwrócić na to, jakie produkty będziemy spożywali.

Osoba chora na cukrzycę powinna unikać słodyczy pod każdą postacią
Osoba chora na cukrzycę powinna unikać słodyczy pod każdą postacią

Do tych, które są zalecane, zalicza się:

  • pieczywo ciemne,
  • kaszę gryczaną,
  • ogórki świeże i kiszone,
  • rzodkiewkę,
  • pomidory,
  • sałatę,
  • szparagi,
  • paprykę,
  • kalafior,
  • kalarepę,
  • szczypiorek,
  • brokuły.

Surowe warzywa są zalecane, gdyż zawierają duże ilości błonnika, który odpowiada za zmniejszanie ilości wchłanianego tłuszczu i glukozy z przewodu pokarmowego. Są też grupy produktów, których spożywanie nie jest zalecane w przypadku osób chorych na cukrzycę. Do nich należą tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec czy boczek. Należy, w miarę możliwości, zastępować je tłuszczami roślinnymi. Do produktów, których spożycie należy ograniczyć, należą też ostre przyprawy, sól i alkohol. Ostatnią grupą produktów, o których należy wspomnieć, są te zabronione, których należy całkowicie unikać.

To też warto wiedzieć

Cukrzycy powinni zatem wystrzegać się słodyczy, spożywania potraw smażonych i z głębokiego tłuszczu. Należy unikać bananów i winogron, gdyż te owoce bardzo szybko zwiększają poziom cukru we krwi. Jeśli osoby chore na cukrzycę odchudzają się, powinny wiedzieć, jakich produktów należy unikać. Są to zazwyczaj te, które mogą podnieść poziom glukozy we krwi oraz negatywnie wpłynąć na wagę.

Dlatego osoby mające cukrzycę i odchudzające się powinny unikać:

  • tłustych serów białych, żółtych i mleka, którego zawartość tłuszczu jest większa niż 2 proc.;
  • śmietany i napojów mlecznych, które są dodatkowo słodzone. Zarówno cukier, jak i słodziki nie są korzystne dla organizmu;
  • tłustych wędlin, ryb i mięs;
  • wszelkiego rodzaju wyrobów garmażeryjnych takich jak: parówek, pasztetów, kaszanki i salcesonu;
  • dużych ilości grochu, fasoli, soi i soczewicy;
  • tłustych zup i sosów;
  • napojów słodzonych takich jak: cola, herbata z cukrem, napoje energetyczne;
  • słodyczy pod każda postacią.

Pomimo stosowania diety odchudzającej osoby cierpiące na cukrzycę powinny pamiętać o tym, aby zawsze mieć przy sobie pokarm, który zawiera cukier. Mogą to być batony, kostki cukru, cukierki. Jest to bardzo ważne, gdyż cukier podaje się w przypadku wystąpienia niedocukrzenia. O ile należy go wyeliminować z diety, to należy wiedzieć, że czasem jest on niezbędny.

Co tkwi w naszych ulubionych słodyczach?
Co tkwi w naszych ulubionych słodyczach? [5 zdjęć]

Kolorowe żelki, biała czekolada, błyszczące lizaki czy zapakowane w szeleszczące opakowanie ciastka....

zobacz galerię

Planując dietę na odchudzanie w cukrzycy, należy uwzględnić w niej produkty, które są bogate w chrom. Nie tylko ułatwia on chudnięcie, ale także wpływa na zwiększenie skuteczności insuliny. Należy o tym pamiętać i stosując produkty bogate w chrom, odpowiednio dobrać dawki insuliny. Najlepiej skonsultować swoją dietę odchudzającą z lekarzem, gdyż wtedy na pewno będzie ona odpowiednio dobrana i zbilansowana.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.