Dieta dobra na zgagę

Każdy, kto boryka się z nieprzyjemną dolegliwością, jaką jest zgaga, zainteresuje się zapewne odpowiednią dietą. Jak wiadomo, zgaga, zwana też refluksem, objawia się pieczeniem odbieranym przez niektóre osoby jako palenie w przełyku. Zostawia też kwaśny, nieprzyjemny posmak w ustach. Gdy cierpisz na refluks, leczenie jest w takim przypadku wybawieniem.

Na szczęście, leczenie jest zazwyczaj proste i bardzo często wystarczy odpowiednia dieta, która łagodzi objawy zgagi. Należy tylko przestrzegać podstawowej zasady, która jest bardzo prosta, gdyż ogranicza się do zmniejszenia spożywanych porcji i zwiększenia ilości ruchu. Trzeba wiedzieć, że to właśnie osoby zmagające się z nadwagą lub otyłością najczęściej uskarżają się na refluks. Wiedząc, co jest dozwolone, a czego należy unikać, można ograniczyć występowanie zgagi.

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

1. Co można jeść, aby uniknąć zgagi?

Odpowiednia dieta na zgagę powinna nie tylko ograniczać możliwości jej pojawienia, ale także powinna dostarczać organizmowi niezbędnych witamin i energii.

Aby nie dopuścić do zgagi trzeba prowadzić odpowiednią dietę
Aby nie dopuścić do zgagi trzeba prowadzić odpowiednią dietę (123RF)

Aby stworzyć taki zbilansowany sposób odżywania, trzeba przestrzegać następujących zasad:

• Jeść chude mięso, czyli to wszelkiego rodzaju dobre jakościowo. Można spożywać chudy schab, mięso królika, cielęcinę, jagnięcinę, kaczki, indyki, pierś z kurczaka. Dopuszczalne są także chude wędliny.

• Spożywać przetwory mleczne, szczególnie te o niskiej zawartości tłuszczu. W przypadku, kiedy czujemy, że refluks daje nam o sobie znać, możemy sięgnąć z powodzeniem po chude mleko, niskotłuszczowe jogurty, a także kefir.

• Dania gotować na parze. Odpowiednia dieta na zgagę nie pozwala na spożywanie potraw smażonych. Dlatego, aby nie podrażniać żołądka, należy spożywać potrawy gotowane, duszone, pieczone w folii. Doskonale sprawdzają się potrawy gotowane na parze, gdyż zachowują większość witamin. Na dodatek tego typu pożywienie świetnie wpływa na zachowanie prawidłowej wagi.

• Spożywać duże ilości warzyw. Dieta w refluksie pozwala na spożywanie takich warzyw jak: marchewka, korzeń pietruszki, burak, ziemniak, szpinak.

Sprawdzone sposoby na zgagę w ciąży
Sprawdzone sposoby na zgagę w ciąży [10 zdjęć]

Kobiety wiedzą, że ciąża to nie tylko głaskanie brzuszka i rozpieszczanie przez rodzinę i znajomych....

zobacz galerię

• Aby dieta na zgagę była smaczniejsza, potrawy warto doprawiać ziołami. Świeże zioła, takie jak: bazylia, oregano, szałwia, estragon, znacznie poprawią walory smakowe potrawy i są bardzo zdrowe. Można też stosować czosnek, ale z umiarem.

• Dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Należy pamiętać, że dzienne spożycie wody powinno utrzymywać się na poziomie minimum 1,5 litra. W przypadku kłopotów z refluksem zalecane są herbatki i napary ziołowe.

2. Jakich potraw lepiej unikać?

Aby leczenie refluksu było skuteczne i uciążliwa zgaga nie była naszym udziałem, należy wprowadzić zmiany w sposobie żywienia. Posiłki powinny być spożywane regularnie. Powinny być to niewielkie porcje, ale jedzone częściej niż do tej pory. Takie postępowanie pozwoli na uchronienie żołądka przed zbytnim zapełnieniem. Bardzo ważne jest, aby posiłki były spożywane o ustalonych porach, a kolacja była jedzona nie później niż 3 godziny przed snem.

W przypadku pojawiania się zgagi, bardzo ważne znaczenie ma rodzaj zjadanych produktów. Trzeba wiedzieć o tym, że nie u wszystkich osób, te same produkty odpowiadają za pojawianie się zgagi. To, co u jednej osoby ją powoduje, niekonieczne musi ją powodować u kogoś innego. Jednak można wskazać wiele produktów przyczyniających się do jej powstawania. Szczególnie u osób, które mają tendencję do zgagi.

Musisz to wiedzieć

Produkty, które najczęściej wywołują zgagę, to zazwyczaj pokarmy bogate w tłuszcz, które są wolno trawione w żołądku. Dlatego, aby zminimalizować możliwość pojawiania się refluksu, warto ograniczyć spożycie takich tłuszczy, jak masło, margaryna, oleje rafinowane, nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu, sery żółte, sery pleśniowe, śmietana. Z jadłospisu powinniśmy też wykreślić tłustą wieprzowinę, tłuste kaczki i gęsi, golonkę, żeberka, baleron, pasztety, salami. Wszystko, co ma wysoką zawartość tłuszczu, powinno znaleźć się na cenzurowanym.

Jeśli poważnie traktujemy leczenie zgagi, musimy zrezygnować ze smażonego jedzenia. Szczególnie jedzenie typu fast food jest bardzo szkodliwe. Dieta dobra na zgagę wymaga, aby całkowicie zrezygnować z hamburgerów, hot-dogów, frytek itd. Na dodatek osoby, którym dokucza refluks, powinny zrezygnować z ogórków, potraw zawierających ocet, ostrych przypraw, czekolady, napojów gazowanych, mocnej herbaty, kawy oraz alkoholu. Te produkty zwiększają ilość wydzielanych soków żołądkowych, co może prowadzić do pojawiania się zgagi.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.