Dieta dla dzieci cierpiących na refluks

Żołądki dzieci są bardzo delikatne i zdarza się, że najmłodsi doświadczają nieprzyjemnych objawów refluksu. Cofanie się pokarmu z żołądka do przełyku jest bardzo nieprzyjemne i może prowadzić do wielu poważnych chorób. Zatem trzeba szybko i trafnie dobrać dietę, która będzie towarzyszyć dziecku przez całe życie.

1. Kto powinien uważać na refluks?

Choroba objawiająca się zgagą lub silnym pieczeniem w przełyku może przytrafić się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Najbardziej narażone są osoby, u których można stwierdzić nadwagę lub otyłość. Dzieje się tak z uwagi na cofanie się soku żołądkowego w przewodzie pokarmowym i jego dochodzenie do przełyku. Dlatego też osoby chore często zwracają uwagę na typowy objaw, jakim jest uczucie kwaśnego lub gorzkiego posmaku w ustach. Zdarza się, że w tej chorobie dochodzi do odkrztuszania zawartości żołądka. Za wszystkie te objawy odpowiedzialne jest nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku. Zanim jednak zostanie postawiona ostateczna diagnoza potwierdzająca refluks żołądkowo-przełykowy, należy dobrze zbilansować dietę.

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Refluks występuje również u dzieci
Refluks występuje również u dzieci (123RF)

2. Co jeść przy refluksie?

Dieta w chorobie refluksowej jest bardzo znacząca. Trzeba zatem posiąść wiedzę, na jakie produkty zwrócić szczególną uwagę podczas zakupów. Do menu chorego z refluksem należy wpisać przede wszystkim składniki, które są lekkostrawne. Zatem niezbędne jest sięganie po chude mięsa i wędliny, a także produkty mleczne. Im mniejsza ilość tłuszczy, tym mniej produkowanego kwasu żołądkowego, który w chorobie cofa się do przełyku.

Dodatkowo trzeba pamiętać, by sięgać po warzywa, głównie marchewkę, ziemniaki i buraki. Warto też nie zapominać o dobrze dobranych ziołach, tj. oregano, szałwia, koperek, świeża bazylia. Istotnym faktem przy zgadze jest pamiętanie o sposobie przygotowywania posiłków.

Dieta na refluks opiera się na wykonaniu posiłków w oparciu o wykorzystanie technik opartych na nieużywaniu tłuszczu czy też innych środków mogących spowodować, że posiłek będzie ciężkostrawny. Dlatego też zaleca się gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w folii oraz ogólnie gotowanie. W czasie chorowania na refluks niezbędne jest również kontrolowanie spożywania napoi. Zaleca się picie niegazowanej wody mineralnej i ziołowych herbat, jednak bez sięgania po miętę.

5 olejków eterycznych na problemy z trawieniem
5 olejków eterycznych na problemy z trawieniem [6 zdjęć]

Utrzymanie układu trawiennego w dobrej kondycji jest ważniejsze, niż mogłoby się nam wydawać. Dzięki...

zobacz galerię

3. Produkty niewskazane przy refluksie

Częsta zgaga czy też uczucie nieprzyjemnego smaku w ustach umiejętnie uczy chorego, by nie sięgać po produkty, które mogą zwiększać częstotliwość występowania nieprzyjemnych objawów. W związku z powyższym niezbędne jest całkowite wyeliminowanie z diety wszelkich produktów opartych na tłuszczu. Dotyczy to zarówno mięs, wędlin, jak i nabiału.

Dodatkowo również niektóre warzywa, głównie cebula, pomidory i ogórki, mogą negatywnie wpływać na niestrawność żołądka. Oczywiście należy unikać mocnego doprawiania przyprawami ostrymi i w oparciu o ocet, a także zdecydowanie zaniechać sięgania po wszelkiego rodzaju fast foody. W tej chorobie dieta ciężkostrawna oparta o napoje cytrusowe, owocowe, gazowane, a także wszelkie przyjemności, tj. ciasta, czekolady, torty i mocna herbata, muszą odejść w zapomnienie.

4. Dieta dzieci z refluksem

Zmiana przyzwyczajeń żywieniowych bywa bardzo trudna i długotrwała zarówno dla osoby dorosłej, jak i dziecka. Przejście na dietę ujednoliconą pozwala nierzadko znacząco zminimalizować, a nawet zaniechać występowaniu bolesnych objawów.

Istotne zatem wydaje się świadome poinformowanie starszych dzieci z refluksem o stosowanej diecie. A w przypadku dzieci młodszych należy zacząć zmieniać formy przygotowania posiłków. W przypadku zagęszczania mleka i kaszek należy stosować skrobię lub mączkę z ziaren chlebowca świętojańskiego. Do przygotowania zdrowych napoi trzeba wykonać przeciery lub musy owocowe zagęszczone skrobią. Posiłki stałe w postaci kanapek czy mięsa trzeba doprawiać znacząco do smaku dozwolonymi ziołami i odrobiną masła.

Musisz to wiedzieć

Osoba dorosła powinna kontrolować dobieranie, przygotowanie i podawanie posiłków dla dziecka z refluksem. Należy zadbać, by dobrana żywność była świeża, zagotowana, dobrze doprawiona ziołami i w sposób atrakcyjny podana. Wówczas dziecko będzie odczuwało radość z jedzenia, które będzie wpływało na polepszenie się jego stanu zdrowia.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.