5 z 8Skandynawia
W Skandynawii uczniowie mają wybór. Mogą nałożyć sobie to co chcą w dowolnej ilości. Wszystkie dania obfitują w warzywa (świeże i gotowane), w menu często pojawiają się również tłuste ryby, mleko odtłuszczone, owoce (zwłaszcza jagody).
Osoby przygotowujące jadłospisy dbają o dzieci z alergią, dla których również pojawiają się ciekawe propozycje.
- Szkoła jest doskonałym miejscem do upowszechniania wiedzy żywieniowej. Można to robić na wiele różnych sposobów, czerpiąc wzorce choćby z krajów skandynawskich. Warsztaty żywieniowe, lekcje gotowania, nauka właściwego gospodarowania żywnością, wspólne spożywanie posiłków z prowadzącymi zajęcia – mogą mieć ogromne znaczenie w kształtowaniu właściwych wzorców żywieniowych u dzieci, z których czerpać będą już jako dorośli - opowiada Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, partnera społecznego programu „Extra Szkolna Stołówka”.
Przeczytaj również: Chciała schudnąć. Poznała bolesną prawdę o szczupłych ludziach