Co jeść przy refluksie?

Refluks żołądkowo-przełykowy to zarzucenie treści żołądkowej do przełyku, które wywołuje zgagę, kwaśny posmak w ustach, a także kwaśne wymioty. Jako przyczyny refluksu podaje się m.in. dietę bogatą w tłuszcze i nadwagę. Z powodu zgagi często cierpią kobiety w ciąży. W leczeniu tej dolegliwości wykorzystuje się leki na refluks, ale skuteczność potwierdzoną badaniami wykazuje również stosowanie diety o niskiej kwasowości.

1. Przyczyny refluksu

Wśród czynników wywołujących refluks żołądkowo-przełykowy wskazuje się m.in.:

• przejedzenie się,

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

nadwagę,

• u kobiet w ciąży zaburzenia hormonalne i ucisk powiększającej się macicy na ścianki żołądka i jelit,

• dietę bogatą w tłuszcze,

• zwiększony poziom pepsyny, czyli enzymu, który jest wytwarzany przez komórki gruczołowe żołądka (według dr Jamie Koufman).

Osoby zmagające się z refluksem, powinny stosować się do odpowiedniej diety
Osoby zmagające się z refluksem, powinny stosować się do odpowiedniej diety (123RF)

2. Dieta przy refluksie żołądka

Zmiana sposobu odżywiania się może przynieść podobne efekty, jak leki na refluks, których zadanie polega na neutralizowaniu kwasowości w żołądku. Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym wpływa bowiem na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Podstawowa zasada takiej diety mówi o wyeliminowaniu z jadłospisu tłustego mięsa i wędlin oraz przetworzonej żywności oraz zwiększeniu ilości zjadanych warzyw i owoców – nie wszystkich, ale odpowiednio dobranych.

Skuteczność diety o niskiej kwasowości (czyli diety, która dopuszcza jedzenie pokarmów i picie napojów o współczynniku pH poniżej 5) potwierdzają badania przeprowadzone przez dr Jamie Koufman, która prowadzi prace badawcze nad refluksem żołądkowo-przełykowym. W wyniku stosowania dwutygodniowej diety zgodnej z zaleceniami dr Koufman u trzech spośród 20 badanych stwierdzono całkowite ustąpienie dolegliwości choroby refluksowej, natomiast aż u 19 z nich zanotowano wyraźną poprawę. Warto zaznaczyć, że w badaniu udział wzięły osoby, którym nie pomagały leki na refluks. Jak twierdzi dr Koufman, dieta o niskim współczynniku pH jest przeciwwagą dla większego stężenia pepsyny.

Naturalne sposoby na ból brzucha u dziecka
Naturalne sposoby na ból brzucha u dziecka [8 zdjęć]

Ból brzucha u dzieci może mieć charakter łagodny, ostry bądź skurczowy. Często wynika z zatrucia pokarmowego,...

zobacz galerię

Większą kwasowością cechują się produkty przetworzone i to one są odpowiedzialne za dolegliwości związane z refluksem. Ponadto często stanowią przyczynę rozwoju nowotworu przełyku. W związku z tymi zależnościami osobom, które cierpią z powodu refluksu żołądkowo-przełykowego, zaleca się spożywanie produktów o współczynniku pH nie niższym niż 5, to znaczy:

bananów i melonów, które są wysoko i średnio zasadowe,

• cytryn i limonek, które mimo że są kwaśne, są też najbardziej zasadowymi owocami w diecie człowieka.

Ponadto osoby z refluksem mogą jeść:

brokuły,

• rośliny strączkowe,

• chude ryby,

• chude mięso (na przykład drób bez skóry).

Produkty niewskazane przy refluksie to m.in.:

• pomidory i ogórki,

• cebula,

• tłuste mięso,

• produkty mleczne,

czekolada,

• kofeina w postaci kawy i mocnej herbaty,

• napoje słodzone i gazowane,

alkohol,

• świeża mięta i miętowe cukierki,

• ostre przyprawy, które mogą nasilać dolegliwości, na przykład chilli i pieprz,

• orzechy.

Musisz to wiedzieć

Dieta o niskiej kwasowości zakłada zatem spożywanie wybranych warzyw i owoców, głównie roślin strączkowych, ograniczenie ilości zjadanego mięsa i tłuszczów zwierzęcych. Dieta zachowująca równowagę kwasowo-zasadową minimalizuje ryzyko zachorowania na cukrzycę i wystąpienia zawału serca.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.