Anemia w ciąży

Anemia w ciąży jest dość powszechnym zjawiskiem. Dotyczy około 40% przyszłych matek. Anemia ciążowa jest zjawiskiem fizjologicznie normalnym i wynika ze zmian, jakie zachodzą w organizmie kobiety ciężarnej. W czasie ciąży zwiększa się objętość krwi i stopień jej rozcieńczenia w organizmie matki. Liczba czerwonych krwinek, zawartość hemoglobiny oraz hematokryt – stosunek procentowy zawartości erytrocytów we krwi do surowicy – są dlatego obniżone. Prawdziwa anemia w ciąży rozwija się w sytuacji niedoboru pierwiastków i witamin niezbędnych w procesach krwiotwórczych.

1. Niedokrwistość w ciąży

O anemii w ciąży można mówić, gdy dochodzi do spadku poziomu hemoglobiny poniżej 11 g/dl lub hematokrytu poniżej 33%. Hemoglobina jest nośnikiem tlenu w czerwonych ciałkach krwi. Jej niedobory grożą zaburzeniami rozwoju płodu i niedotlenieniem. Ciężka anemia w pierwszym trymestrze ciąży grozi zaburzeniami implantacji zarodka, a nawet poronieniem. Anemia w drugim trymestrze może powodować zahamowanie wzrostu wewnątrzmacicznego płodu lub powstanie wad wrodzonych. Anemia w trzecim trymestrze grozi porodem przedwczesnym.

Zobacz film: "Niedobór żelaza i niedokrwistość niebezpieczne dla płodu"

Najczęstszą przyczyną anemii w ciąży jest niedobór żelaza spowodowany zbyt małą podażą tego pierwiastka w diecie w stosunku do zwiększonego zapotrzebowania. Żelazo powinno bowiem zaspokajać potrzeby zarówno matki, jak i rozwijającego się w łonie płodu. Czasami za anemię w czasie ciąży odpowiadają zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego i zmniejszone wchłanianie żelaza z jelit.

Anemia ciążowa może być też wynikiem niedoboru kwasu foliowego lub witaminy B12. Niekiedy, zwłaszcza w końcowych miesiącach ciąży, anemia spowodowana jest krwawieniami z odbytu. Kobiety ciężarne często cierpią na hemoroidy, czyli żylaki odbytu. Ich pękanie skutkuje krwawieniem, które wtórnie może przyczyniać się do utraty żelaza z organizmu.

2. Objawy anemii w ciąży

Wczesne objawy anemii Objawy anemii zaawansowanej
permanentne uczucie zmęczenia napady duszności
osłabienie organizmu bladość skóry i błon śluzowych
bóle i zawroty głowy przyspieszone bicie serca
szybka męczliwość szybka męczliwość
problemy z pamięcią i koncentracją zaburzenia widzenia i czucia
łamliwość paznokci i wypadanie włosów drętwienie kończyn
pieczenie i wygładzenie języka niedociśnienie tętnicze
problemy z połykaniem bóle brzucha i żółtaczka

3. Czynniki ryzyka anemii w ciąży

Do czynników zwiększających ryzyko anemii w ciąży należą:

Anemię diagnozuje się na podstawie wyników morfologii krwi. Badanie krwi jest łatwo dostępne, a u kobiet w ciąży powinno być wykonywane co 4-6 tygodni. Przy niskich wartościach hemoglobiny i hematokrytu należy też wziąć pod uwagę inne parametry morfologii krwi, np. MCV – objętość krwinek czerwonych. Jeśli erytrocyty mają małą objętość (anemia mikrocytarna), zaleca się badanie w kierunku niedoboru żelaza we krwi. Jeśli erytrocyty mają dużą objętość (anemia makrocytarna), można podejrzewać niedobory kwasu foliowego lub witaminy B12.

Leczenie anemii zależy od stopnia jej zaawansowania i przyczyny. W przypadku anemii z niedoboru żelaza o łagodnym przebiegu stosuje się doustną suplementację preparatami żelaza – najczęściej w dawce 120 mg na dobę. Preparaty żelaza dobrze jest przyjmować na godzinę lub na pół godziny przed jedzeniem, gdyż pokarm zmniejsza absorpcję żelaza z jelit. Niedokrwistość umiarkowana wymaga podawania żelaza drogą doustną lub dożylną. Dożylne uzupełnianie niedoborów żelaza jest szybsze i bardziej skuteczne niż suplementacja doustna. Rzadko kiedy konieczna jest transfuzja krwi. Zdarzać się to może w sytuacji obfitego krwawienia, np. z powodu odklejenia się łożyska. Anemia z niedoboru kwasu foliowego wymaga doustnego uzupełniania niedoborów tej witaminy w zwiększonych dawkach. Anemia z niedoboru witaminy B12 zdarza się rzadko – wymaga suplementacji doustnej lub stosowania zastrzyków domięśniowych.

Niedokrwistość ciężarnych wymaga również stosowania odpowiedniej diety, bogatej w żelazo. Źródłem przyswajalnego żelaza są: wołowina, cielęcina, tuńczyk, jaja, mleko, sery.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.