Przejdź na WP

90 g mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka jelit. Sprawdź, ile mięsa nie zagraża zdrowiu

Rak jelit, jeden z najczęstszych i najgroźniejszych nowotworów, długo rozwija się po cichu. Przyczyny zmian nowotworowych do dziś budzą pewne wątpliwości, ale istnieją przesłanki wskazujące na związki zachorowań z ilością spożywanego mięsa.

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

1. Czerwone mięso sprzyja powstawaniu raka jelit

Jeśli gustujesz w wołowinie, jagnięcinie lub wieprzowinie, jest to dobry wybór, pod warunkiem, że zachowujesz odpowiednie proporcje w ilości spożywanego mięsa. Zawiera ono dużo białka, witamin, minerałów. To ważny składnik diety, jednak nie należy przesadzać z jego dobowym spożyciem.

Czerwone mięso przez wiele osób uważane jest za produkt, który może sprzyjać rozwojowi różnego rodzaju schorzeń. Duże ilości czerwonego mięsa uważa się za czynnik kancerogenny.

Naukowcy z National Health Service (NHS) obliczyli, że już 90 g czerwonego mięsa spożywane codziennie może powodować zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelit. [Nowotwory i ich leczenie](Nowotwory i ich leczenie) to długtorwała i trudna walka, lepiej więc w odpowiedni sposób zapobiegać chorobom.

Tymczasem ograniczając się do maksymalnie 70 g każdego dnia, można wyeliminować zagrożenie zachorowania na raka. Taką ilość uznano za bezpieczną.

Zobacz też: Jedząc regularnie orzechy zwiększymy nasze szanse na wyleczenie raka jelita grubego

2. Jak się ustrzec przed rakiem jelit?

Podobnie negatywnie i potencjalnie kancerogennie działa mięso przetworzone, wędzone, peklowane, konserwowe. Sięgając po kiełbasę, bekon lub konserwę turystyczną, warto mieć ten fakt na uwadze i ograniczyć spożycie, aby zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.

Zmniejszenie ryzyka raka powoduje również zwiększona ilość błonnika w diecie. Warto nie nadużywać alkoholu, a nawet całkowicie zrezygnować z niego. Za to z korzyścią dla zdrowia można wprowadzić więcej owoców i warzyw do codziennego menu.

Czerwone mięso może przyczyniać się do zachorowań na raka jelit
Czerwone mięso może przyczyniać się do zachorowań na raka jelit (123rf.com)

Naukowcy uspokajają, że jeśli pofolgujesz sobie jednego dnia, jedząc zbyt wiele mięsa, w następny dzień po prostu wybierz dania wegetariańskie. Ważne, aby średnie dobowe spożycie mięsa w skali tygodnia, nie przekraczało 70 g każdego dnia.

Chociaż rak jelit rozwija się często przez długi czas bez charakterystycznych objawów, warto zwrócić uwagę na niepokojące symptomy. Krew w stolcu, bóle brzucha, wzdęcia, zaburzenia trawienia to objawy, które powinny skłonić do jak najszybszej wizyty u lekarza.

Zobacz też: Warzywa krzyżowe zapobiegają nowotworom

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.