Trwa ładowanie...

Twoje dziecko ma niskie IQ? Powodem może być spożycie aluminium

Avatar placeholder
28.12.2019 18:04
Twoje dziecko ma niskie IQ? Powodem może być spożycie aluminium
Twoje dziecko ma niskie IQ? Powodem może być spożycie aluminium

Jeśli do przygotowywania potraw dla swojego dziecka używasz aluminiowych patelni i naczyń, prawdopodobnie nieświadomie mu szkodzisz. Jak pokazują wyniki najnowszego badania, w ten sposób możesz przyczynić się do zmniejszenia ilorazu inteligencji (IQ) oraz szkolnych osiągnięć potomka.

Wyniki badania wskazują na to, że kadm jest zabójczy dla naszego układu nerwowego, oraz powoduje urazy nerek, które mają związek z chorobami układu krążenia. Dowiedziono także, że związek ten przyczynia się do powstawania nowotworów.

Zatrucie ołowiem u dzieci wiąże się z urazami mózgu, opóźnieniem umysłowym, mniejszą wydajnością w szkole, zmniejszonymi ogólnymi zdolnościami umysłowymi i innymi negatywnymi skutkami zdrowotnymi.

Naczynia kuchenne z aluminium tworzy się z metalu przeznaczonego na złom, do którego należą również części komputerowe i samochodowe, puszki oraz inne odpady przemysłowe, co stanowi poważne zagrożenie i wcześniej nie badane ryzyko zdrowotne dla milionów ludzi, jak twierdzą autorzy badania.

Zobacz film: "Defekty odporności u dzieci"
Używanie przestarzałych i tanich aluminiowych naczyń i patelni może prowadzić do zatrucia ołowiem i innymi związkami wysoce szkodliwymi dla organizmu dziecka
Używanie przestarzałych i tanich aluminiowych naczyń i patelni może prowadzić do zatrucia ołowiem i innymi związkami wysoce szkodliwymi dla organizmu dziecka

"Regularny kontakt z ołowiem i kadmem wynikający z używania aluminiowych naczyń kuchennych może znacząco zmniejszyć iloraz inteligencji i powodować problemy w nauce u dzieci oraz przyczynia się do milionów śmierci spowodowanych chorobą naczyń krwionośnych" - mówi główny autor badania, Jeffrey Weidenhamer z Uniwersytetu Ashland.

Naukowcy zbadali próbki naczyń kuchennych sporządzonych z aluminium wyprodukowanych w 10 krajach rozwijających się. Wyniki pokazują, że ponad jedna trzecia z nich stanowi zagrożenie dla zdrowia z powodu nadmiernej zawartości ołowiu.

Badanie symulowało przyrządzanie potraw poprzez gotowanie kwasowych roztworów w aluminiowych naczyniach przez dwie godziny. Następnie, badacze mierzyli poziom zawartości ołowiu, który wytrącił się w wyniku tej reakcji.

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe
10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe [10 zdjęć]

Na surowym mięsie mogą się rozwijać bakterie salmonelli. Z tego względu należy uważać na niedogotowane

zobacz galerię

Badacze dostrzegli także, że naczynia emitują znaczne ilości aluminium, arszeniku i kadmu. Poziom zawartości aluminium był średnio sześć razy wyższy niż normy ustalone przez WHO, a znaczne ilości kadmu wyciekały z 31 proc. testowanych naczyń.

"Styczność z ołowiem wynikająca z używania tanich naczyń aluminiowych może potencjalnie mieć dużo większe znaczenie dla zdrowia publicznego niż farby bazujące na związkach aluminium i inne dobrze znane źródła zatruć powszechne na całym wiecie" - powiedział Perry Gottesfeld z organizacji "Occupational Knowledge International".

Koniecznie przeczytaj

"Obecność ołowiu w żywności przygotowanej za pomocą tych naczyń może być jednym z czynników przyczyniających się do epidemii zatruć ołowiem, której jesteśmy właśnie świadkami" - stwierdził Gottesfeld. Niedawno przeprowadzone badania w Afryce i Azji pokazują, że poziom stężenia tych związków we krwi pozostaje podniesiony, pomimo zakazu używania paliwa z zawartością ołowiu.

W latach 70. XX wieku, kanadyjski zespół naukowców odnalazł związek między zawartością aluminium w diecie, a zagrożeniem wykształcenia choroby Alzheimera. Wyniki badania wskazywały na wysokie stężenie aluminium w mózgu pacjentów chorych na Alzheimera.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze