Zupa ziemniaczana
Ziemniaki to warzywo charakterystyczne dla polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie schabowego z kapustą bez ziemniaków. Wiele osób unika jednak tego warzywa, uważając, że to tuczący produkt. Nic bardziej mylnego. Ziemniaki są zdrowe i bogate w wiele ważnych składników mineralnych potrzebnych naszemu organizmowi.
Składniki:
- 500 g słodkich ziemniaków,
- 2 duże marchewki,
- 1 biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka curry,
- 2 kostki bulionu z warzyw,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 łyżeczka chili,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 2 dodatkowe, duże ziemniaki.
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj curry i zamieszaj. Ziemniaki, marchewkę i czosnek umyj, obierz i posiekaj, a następnie wrzuć do rondla. Wlej tyle wody, aby przykryć warzywa i zostaw na średnim ogniu, aż wywar zacznie wrzeć. W tym momencie zmniejsz ogień, wrzuć kostki bulionowe i dopraw sokiem z limonki i chili. Gotuj tak długo, aż warzywa się rozpadną. W osobnym garnku ugotuj w osolonej wodzie pokrojone w kosteczkę, obrane ze skóry ziemniaki. Gdy wywar warzywny będzie gotowy, wlej go na talerze. Dorzuć kilka kawałków ugotowanych ziemniaków i zaciągnij jogurtem.
Komentarz:
Ziemniaki są bogate w witaminy, takie jak B1, B2, B6, C, H, K oraz PP, a także w wiele pierwiastków mineralnych, wśród których warto wymienić fosfor, fluor, jod, magnez, mangan, potas, siarkę, sód, wapń i żelazo. Jak widać, dzięki ziemniakom możliwe jest wzbogacenie naszej diety o wszystkie najistotniejsze wartości odżywcze oraz skuteczne zapobieganie niedoborom substancji mineralnych w organizmie.