Zrazy z karkówki

Dobre zrazy to głównie dobre mięso. Warto zatem zwrócić uwagę przy kupowaniu mięsa na jego wygląd. Zrazy najlepiej podawać z kaszą i surówką.
Czas przygotowania: 50 minut, danie dla czterech osób.

Składniki:

  • 700g karkówki wieprzowej,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 cebule średniej wielkości,
  • 50 g musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 50g mąki pszennej,
  • kostka do mięs pieczeniowa Knorr,
  • 50 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • czarny pieprz do smaku,
  • 20 g suszonej śliwki.
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w plastry i podsmaż. Ogórki i suszoną śliwkę pokrój w paseczki. Z karkówki wytnij plastry grubości około centymetra, rozbij tłuczkiem, posmaruj musztardą, posyp majerankiem, dodaj odrobinę soli i mielonego pieprzu.

Nałóż pokrojone ogórki, cebulę i suszoną śliwkę. Całość zroluj i przebij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż w garnku. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i około 500 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, dodaj kostkę do mięs i duś, aż mięso będzie miękkie.
Wartość odżywcza 1 porcji ( 100 g):  
Kalorie
Białka
Węglowodany
Tłuszcze
Błonnik
231,62 kcal
10,92 g
5,87 g
18,38 g
0,65 g

Porozmawiaj o tym na »
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

Małgosia Nowe artykuły w portalu 0 odpowiedzi Zrazy z karkówki ze śliwką Małgosia:

Ze sklepowych półek znikają świeże owoce, goszczące na naszych stołach przez ostatnie miesiące. Jeśli mimo końca sezonu, chcesz do domowego menu wprowadzić namiastkę letnich sadów, sięgnij po ich jesienną wersję .

Artykuły Dania z wieprzowiny

Dania z wieprzowiny Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku

Coś dla wielbicieli prawdziwie góralskiego jadła - zapiekanka godna samego Janosika! Danie banalnie proste w wykonaniu a jednocześnie wielkie w swej prostocie. Pychota! Danie obiadowe dla 4 osób. Składniki: 800 g ziemniaków, 200 g...

Dania z wieprzowiny Pieczony schab z suszonymi figami

Mało kto wie, że figi stanowią nieocenione źródło mikro- i makroelementów. Zawierają m.in. potas, wapń, magnez, fosfor a do tego są słodkie i smaczne. Polecane są w profilaktyce chorób serca i schorzeń układu krążenia. Pieczony schab ze śliwkami można z...

Dania z wieprzowiny Polędwiczki po warszawsku

Polędwiczki po warszawsku to idealny pomysł na szybkie i smaczne danie. Chrzan jest bogatym źródłem witamin - prowitaminy A, witamin E i C, witamin z grupy B. Świetnie podkreśla smak polędwicy a użyta w przepisie odrobina miodu doda z pewnością temu daniu...

Polędwiczki wieprzowe
Dania z wieprzowiny Polędwiczki wieprzowe

Doskonałym pomysłem na niedzielny obiad są lubiane przez zarówno najmłodszych, jak i tych trochę starszych domowników polędwiczki wieprzowe. Podane z serowymi tostami i pożywną sałatką z kalarepy dostarczą nam wielu cennych składników odżywczych. Czas...

Pierożki wieprzowe
Dania z wieprzowiny Pierożki wieprzowe

Jeśli szukasz odmiany od codziennej, nudnej kuchni, spróbuj zrobić pierożki wieprzowe. Przepis na pierożki jest bardzo prosty, a danie smakuje znakomicie. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki ciepłej wody, 3 szklanki posiekanej...

Schab w szałwii
Dania z wieprzowiny Schab w szałwii

Szałwia nie jest typową przyprawą stosowaną w polskiej kuchni. Częściej kojarzy się ze sposobem na bolący ząb. Jednak warto wypróbować ten przepis na schab w szałwii i zachwycić się smakiem. Składniki: 3 kawałki wieprzowiny na kotlety, 200 g...

Schab w sosie salsa
Dania z wieprzowiny Schab w sosie salsa

Składniki: 6 nektarynek, pokrojonych na ćwiartki, 2 czerwone cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 1,5 łyżki octu, 2 łyżeczki chili, 1/4 szklanki świeżej mięty, 450 g schabu...

Schab z porem i soczewicą
Dania z wieprzowiny Schab z porem i soczewicą

Soczewica przebojem zdobywa polską kuchnię. Coraz więcej osób przekonuje się do tego warzywa i słusznie, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale również jest źródłem zdrowia. Składniki: 2 kotlety schabowe, 500 ml soku jabłkowego, 200 g brązowej...

Wątróbka z grzybami
Dania z wieprzowiny Wątróbka z grzybami

Kiełbasa chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Często używa się go w...

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij