Trwa ładowanie...

Wspomóż zdrowie dobrą kuchnią

Avatar placeholder
16.01.2017 12:42
Wspomóż zdrowie dobrą kuchnią
Wspomóż zdrowie dobrą kuchnią

Ospa wietrzna, popularnie zwana wiatrówką, na ogół przebiega łagodnie i bez powikłań. Towarzyszy jej temperatura około 38-39°C utrzymującą się przez 2-3 dni, zmęczenie i silny świąd w okolicach zmian na skórze. Bardzo często chory nie ma apetytu. Jak poradzić sobie z tym problemem?

Problem ten dotyczy przede wszystkim dzieci – gdy pojawia się stan podgorączkowy lub gorączka, występuje brak apetytu, a potem, gdy temperatura spada, może mieć miejsce napad wilczego głodu.

spis treści

1. Kłopoty z przełykaniem

Zobacz film: "Całodobowe przedszkola dla dzieci"

Warto pamiętać, że przy ospie możliwe jest zajęcie pęcherzykami błon śluzowych jamy ustnej, co może utrudniać przełykanie, a więc też jedzenie. Dlatego w czasie trwania ospy wietrznej dziecko powinno mieć lekkostrawną dietę, która nie będzie mu utrudniała przyjmowania i przełykania pokarmów. Przygotowywane posiłki muszą mieć łagodny smak, bez ostrych przypraw i kwaśności. Najlepiej podawać dziecku płynne pokarmy: chłodne lub osłodzone napoje; kaszkę, kleik; rozrzedzoną, zmiksowaną zupę (mięso z warzywami).

2. Brak apetytu

Dieta dla zdrowia
Dieta dla zdrowia

Pyszne i zdrowe dania to jeden z pomysłów na wzmocnienie apetytu podczas choroby.

zobacz galerię

A co jeśli dziecko nie ma w ogóle apetytu i odmawia także picia? Przede wszystkim nie należy wpadać w panikę. Najważniejsze jest dopilnowanie, aby chory mimo wszystko dużo pił, by uzupełnić płyny utracone w wyniku gorączki. Napoje powinny mieć temperaturę pokojową. Dopajać należy przede wszystkim butelkowaną wodą mineralną (choremu dziecku można na wszelki wypadek ją przegotować i przed podaniem wystudzić).

Gdy gorączka spadnie, a zwykle dzieje się tak już w drugiej lub trzeciej dobie, warto zachęcić malucha do zjedzenia niewielkiego posiłku – podać mu kilka łyżek przetartej zupy lub lekkiego bulionu. Warto także pamiętać, że czerwone mięso jest ciężkostrawne, bezpieczniej jest podać gotowane lub duszone mięso drobiowe.

czytaj też

3. Rekonwalescencja

Gdy miną już najsilniejsze objawy choroby, warto zacząć wzmacniać dziecko. Dlatego należy podawać owoce, zwłaszcza cytrusy bogate w witaminę C i rutynę. Dziecko może także pić soki ze świeżo wyciskanych owoców lub niedosładzane nieklarowane soczki dla niemowląt (wystarczy 100-120 ml dziennie dla niemowlęcia, a szklanka dla kilkulatka). Należy zwiększyć w diecie ilość warzyw.

Posiłki należy komponować w ten sposób, żeby mniejsza ich porcja (dziecku nie od razu może wrócić apetyt) zawierała dzienną dawkę kalorii. Przykładowy jadłospis to zapiekanka z makaronu, warzyw, upieczone w folii mięso lub ryba. Należy unikać przygotowywania potraw ciężkostrawnych. Nadal trzeba podawać dziecku więcej płynów – oprócz wspomnianej wyżej wody, także mleko (w tym acidofilne lub kwaśne), maślankę, jogurt czy kefir, a także zupy. Wykluczyć powinno się napoje gazowane, dosładzane i konserwowane, a słodycze ograniczyć do minimum.

Najważniejsze jest jednak, żeby nie zmuszać dziecka do jedzenia, a jedynie starać się zachęcać.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze