Witaminy na odporność
W przypadku przedszkolaków spadek odporności następuje dość często. Wystarczy, że dziecko przemarznie lub przemoczy się podczas deszczu, a wówczas nietrudno o infekcję. Zapobiec temu mogą odpowiednie witaminy, czyli A, C, E i B6. Ich źródłem mogą być preparaty na odporność, ale o wiele lepszym rozwiązaniem będzie dieta, która dostarczy witaminy w naturalnej i najlepiej przyswajalnej postaci.
1. Witaminy na wzmocnienie odporności
Witaminy są potrzebne naszemu organizmowi, ponieważ biorą udział niemal we wszystkich zachodzących w nim procesach. Istnieje jednak pewna grupa takich, które szczególnie odpowiadają za odporność organizmu. Są to witaminy A, C, E oraz z grupy B (szczególnie witamina B6). Ich działanie wygląda następująco:
- witamina A – wzmacnia barierę, która utrudnia dostęp do organizmu drobnoustrojom; znajduje się w maśle, jajach, tranie, produktach mlecznch,
- witamina E – podczas infekcji i przeziębienia następuje zwiększona produkcja wolnych rodników (utleniaczy), a witamina E jest jednym z najlepszych przeciwutleniaczy; jej źródła to orzechy, mąka z grubego przemiału, kiełki, oleje roślinne,
- witamina B6 (pirydoksyna) – wzmacnia ogólną odporność organizmu, znajdziesz ją w takich produktach, jak: pełnoziarnista mąka, wątróbka, awokado, banany, ryby, orzechy włoskie, szpinak, ryby.
Jednak najważniejszą witaminą biorącą udział we wzmacnianiu odporności organizmu jest witamina C.
2. Działanie witaminy C na odporność organizmu
Witamina C to inaczej kwas askorbinowy. Jej wpływ na odporność organizmu jest związany z produkcją i utrzymaniem kolagenu, regulacją cholesterolu, przeciwdziałaniem wolnym rodnikom (które powstają podczas infekcji). Ponadto substancja ta podnosi odporność na zakażenia, przyspiesza gojenie się ran, złamań i zapobiega krwotokom.
Ma działanie antywirusowe, aktywuje system immunologiczny, zwiększa odporność organizmu nawet w okresach wytężonego wysiłku fizycznego. Znajduje szerokie zastosowaniem w profilaktyce nowotworowej – chroni przed rakiem żołądka, jamy ustnej, przełyku płuc, wątroby, odbytu i szyjki macicy. Źródła witaminy C to czarne porzeczki, czerwona i zielona papryka, brukselka, kalafior, szpinak, truskawki, poziomki, czerwone porzeczki, cytryny, natka pietruszki, pomarańcze, pomidory, czerwona i biała kapusta.
Dieta na odporność twojego dziecka powinna uwzględniać także inne składniki odżywcze, które pomagają chronić jego organizm przed chorobami. Są to: cynk (znajduje się w takich produktach, jak: wątróbka, kasza gryczana, fasola, czosnek, kapusta, chleb razowy) oraz żelazo (groch, fasola, wątróbka wieprzowa i drobiowa, brokuły, szpinak). Jeśli jeszcze zastanawiasz się, jak podnieść odporność dziecka, możesz spróbować suplementów diety. Pamiętaj jednak, że żadne preparaty nie zastąpią witamin dostarczanych organizmowi w pożywieniu.