Trwa ładowanie...

Wątróbka w przyprawie gyros z warzywami

Wątróbka w przyprawie gyros z warzywami
Wątróbka w przyprawie gyros z warzywami

Wątróbka

Ilość porcji: 4

  • 400 g wątróbki drobiowej,
  • ok. 1 szklanki mleka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros,
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej),
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Wartości odżwycze

Wątróbkę zalej mlekiem. Odstaw na 1-3 godziny. W międzyczasie oczyść obie papryki i pokrój na dość duże kawałki ‒ takie, które z łatwością będzie można nabić na patyczki do szaszłyków. Podobnie zrób z cebulą. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego. Oprósz solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj z oliwą.

Wątróbkę przepłucz wodą i oczyść. Większe kawałki przekrój na pół. Jogurt wymieszaj z przyprawą gyros i tak przyrządzonym sosem zalej wątróbkę.

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Paprykę umieść w piekarniku i piecz w 180°C ok. 20 minut. Ugotuj także fasolkę – na półtwardo.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Przesmaż na nim wątróbkę, delikatnie z każdej strony. Przykryj i duś do miękkości. Pod koniec gotowania posól i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Podawaj wątróbkę wraz z papryką i cebulą w postaci szaszłyka (jak na zdjęciu), w towarzystwie fasolki. Tę ostatnią możesz wymieszać z sosem vinaigrette lub innym na bazie oliwy. Kompozycję może zwieńczyć również dodatek ryżu lub pieczonych ziemniaków.

Przepis

Wyliczenia na podstawie stron internetowych Folik oraz NutritionData.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze