Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Tajska zupa warzywna

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 06.04.2017 14:17
Tajska zupa warzywna
Tajska zupa warzywna

Kuchnia tajska to dla nas jedna z najbardziej egzotycznych kuchni świata. Bogactwo składników, przypraw, owoców morza sprawia, że przenosimy się w inną krainę smaków. Dziś przepis na warzywną zupę tajską.

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • korzeń imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 ostra papryczka,
  • 2 sztuki trawy cytrynowej,
  • 1 cebulka dymka,
  • sok z połowy cytryny,
  • 200 g kukurydzy,
  • sos sojowy,
  • 8 różyczek brokułów,
  • 2 pokrojone w słupki marchewki.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?"

Imbir, czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Z trawy cytrynowej usuń wierzchnie liście, zgnieć nożem i drobno posiekaj. Wszystko to wrzuć do garnka, w którym będziesz gotować zupę, na rozgrzany olej. Chwilę smaż i dodaj warzywa oraz trochę sosu sojowego. Obsmażaj przez jakieś 10 minut. Dolej gorący wywar i dodaj mleko kokosowe oraz kukurydzę z puszki. Gotuj chwilę, jednak warzywa powinny być twardawe. Posiekaj cebulkę dymkę i posyp nią zupę już po skończeniu gotowania oraz dodaj sok z cytryny. Jeśli jest za mało słona, dodaj sosu sojowego. Zupę możesz podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem sojowym.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie166,06 kcal
Białka2,66 g
Węglowodany14,79 g
Tłuszcze10,04 g
Błonnik3,17 g

Komentarz:

Kuchnia tajska oparta jest w dużej mierze na ziołach i przyprawach. Jednak w zależności od danego regionu składniki dań będę różne. Tym, co jest charakterystyczne dla tego typu kuchni jest ryż wraz z dodatkami, serwowany jako główne danie. Może być podany z mięsem lub rybą, których smak wzbogacają niezmiennie przyprawy i zioła. W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki, zupy, sosy, ryby i owoce morza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze