Sos żurawinowy
Żurawiną nazywamy niewielkie, wiecznie zielone krzewy rodzące czerwone owoce o cierpkim smaku. Zawierają one wiele cennych substancji odżywczych, takich jak witaminy – A, B1, B2, C, i PP, czy minerały – jod, magnez, fosfor, potas, wapń i żelazo. Ponadto, owoce żurawiny są doskonałym źródłem pektyn, błonnika oraz węglowodanów. Stanowią skuteczną pomoc w walce organizmu z infekcjami oraz z grypą.
Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka wody,
- 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny,
- skórka pomarańczowa,
- rodzynki,
- gałka muszkatołowa,
- musztarda.
Przygotowanie:
Umyj żurawinę. Nalej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj cukier. Mieszaj, aby się rozpuścił w wodzie. Dodaj żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia. Gdy będzie wrzeć, skręć ogień. Duś przez 10 minut. W tym momencie wrzuć do żurawiny gałkę, rodzynki, skórkę pomarańczową i łyżkę musztardy. Zamieszaj i zdejmij wszystko z ognia. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie włóż do lodówki. W miarę jak żurawinowy sos wystygnie, z pewnością zrobi się gęstszy.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 101,85 kcal |
Białka | 0,4 g |
Węglowodany | 26,24 g |
Tłuszcze | 0,21 g |
Błonnik | 2,86 g |
Komentarz:
Badania naukowe potwierdziły, że żurawina to jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy, zapobiegających chorobom nowotworowym. A zatem: smacznie i zdrowo!