Sos żurawinowy

Żurawiną nazywamy niewielkie, wiecznie zielone krzewy rodzące czerwone owoce o cierpkim smaku. Zawierają one wiele cennych substancji odżywczych, takich jak witaminy – A, B1, B2, C, i PP, czy minerały – jod, magnez, fosfor, potas, wapń i żelazo. Ponadto, owoce żurawiny są doskonałym źródłem pektyn, błonnika oraz węglowodanów. Stanowią skuteczną pomoc w walce organizmu z inflacjami oraz z grypą.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny,
  • skórka pomarańczowa,
  • rodzynki,
  • gałka muszkatołowa,
  • musztarda.

Przygotowanie:

Umyj żurawinę. Nalej wodę do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj cukier. Mieszaj, aby się rozpuścił w wodzie. Dodaj żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia. Gdy będzie wrzeć, skręć ogień. Duś przez 10 minut. W tym momencie wrzuć do żurawiny gałkę, rodzynki, skórkę pomarańczową i łyżkę musztardy. Zamieszaj i zdejmij wszystko z ognia. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie włóż do lodówki. W miarę jak żurawinowy sos wystygnie, z pewnością zrobi się gęstszy.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): 
Kalorie
Białka
Węglowodany
Tłuszcze
Błonnik
101,85 kcal
0,4 g
26,24 g
0,21 g
2,86 g


Komentarz:

Badania naukowe potwierdziły, że żurawina to jedno z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy, zapobiegających chorobom nowotworowym. A zatem: smacznie i zdrowo!

Porozmawiaj o tym na »
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

Redakcja Nowe artykuły w portalu 0 odpowiedzi Sos żurawinowy Redakcja:

Żurawina to drobne, wiecznie zielone krzewy z drobnymi, czerwonymi i cierpkimi w smaku owocami. Zobacz jakie pyszne danie z żurawiny możesz wyczarować w swoim domu. Poznaj przepis na Sos żurawinowy!

Artykuły Sosy

Sos orzechowy
Sosy Sos orzechowy

Sos orzechowy jest idealnym dodatkiem do mięs grillowanych oraz grzanek. Nadaje się także do sałatek warzywnych. Ponadto orzechy ziemne są bardzo zdrowe. Są one najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność...

Sos pomidorowy do pizzy
Sosy Sos pomidorowy do pizzy

Jest to przepis na sos do pizzy, którym smaruje się najczęściej ciasto, zanim położy się główne składniki. Jednak można także używać sosu jako dodatku do pizzy. Składnikiem nadającym smak i aromat jest pomidor. Składniki: 150 ml przecieru...

Domowy sos pomidorowy
Sosy Domowy sos pomidorowy

Sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę do wielu potraw, przede wszystkim takich jak spaghetti bolognese, czy pizza. Co więcej, pomidor jest cennym elementem diety ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne. Z tego powodu i samo warzywo i wszelkie...

Sos z grzybami
Sosy Sos z grzybami

Sos z pieczarek jest idealnym dodatkiem do mięs czy sałatek warzywnych. Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne. Składniki: ketchup, 25 dag...

Pomarańczowy sos z imbirem
Sosy Pomarańczowy sos z imbirem

Charakterystyczny smak temu przepisowi na pomarańczowy sos nadaje, oprócz głównego owocu, imbir. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i roślina lecznicza, która uprawiana jest od kilku tysięcy lat. Składniki: sok z...

Włoski sos
Sosy Włoski sos

(...) rybne, mączne i oparte na owocach morza. Najsławniejsze potrawy to pizza, pasty i sosy wszelkiego rodzaju.(dobre...

Sos musztardowo-miodowy
Sosy Sos musztardowo-miodowy

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca. To ona nadaje charakterystyczny smak i ostrość musztardzie. Poza walorami smakowymi, gorczyca posiada także ogromną wartość zdrowotną. Stosowanie wyrobów gorczycowych powoduje wzrost odporności ogólnej...

Sos z awokado
Sosy Sos z awokado

Awokado, które jest głównym składnikiem tego przepisu na sos, jest ciekawym owocem, który w Polsce staje się coraz powszechniejszy. Oprócz oryginalnego smaku, który jest nieco maślany i może wydawać się niedoprawiony,...

Sos ogórkowy
Sosy Sos ogórkowy

Ogórek znalazł się na polskich stołach już bardzo dawno temu, a przywieziono go z podzwrotnikowej części Azji. Używamy go praktycznie do wszystkiego: jako główny składnik zupy, jako dodatek do mięs czy w sałatkach. Możemy go kisić, wkładamy w weki jako...

Dżem żurawinowy
Przetwory Dżem żurawinowy

Głównymi składnikami tego przepisu na dżem są gruszki i żurawina. Te pierwsze są nam znane już od najdawniejszych czasów. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita...

Sos orzechowy
Sosy Sos orzechowy

Sos orzechowy jest idealnym dodatkiem do mięs grillowanych oraz grzanek. Nadaje się także do sałatek warzywnych. Ponadto orzechy ziemne są bardzo zdrowe. Są one najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność...

Sos z grzybami
Sosy Sos z grzybami

Sos z pieczarek jest idealnym dodatkiem do mięs czy sałatek warzywnych. Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne. Składniki: ketchup, 25 dag pieczarek, 1...

Włoski sos
Sosy Włoski sos

Sos pomidorowo-serowy jest typowy dla kuchni włoskiej. Ta z kolei jest jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich, obok kuchni francuskiej. Składniki: 150 ml oliwy z oliwek, biały ser, sos pomidorowy, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 2...

Sos z awokado
Sosy Sos z awokado

Awokado, które jest głównym składnikiem tego przepisu na sos, jest ciekawym owocem, który w Polsce staje się coraz powszechniejszy. Oprócz oryginalnego smaku, który jest nieco maślany i może wydawać się niedoprawiony,...

Sos ogórkowy
Sosy Sos ogórkowy

Ogórek znalazł się na polskich stołach już bardzo dawno temu, a przywieziono go z podzwrotnikowej części Azji. Używamy go praktycznie do wszystkiego: jako główny składnik zupy, jako dodatek do mięs czy w sałatkach. Możemy go kisić, wkładamy w weki jako...

Sos pomidorowy do pizzy
Sosy Sos pomidorowy do pizzy

Jest to przepis na sos do pizzy, którym smaruje się najczęściej ciasto, zanim położy się główne składniki. Jednak można także używać sosu jako dodatku do pizzy. Składnikiem nadającym smak i aromat jest pomidor. Składniki: 150 ml przecieru...

Domowy sos pomidorowy
Sosy Domowy sos pomidorowy

Sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę do wielu potraw, przede wszystkim takich jak spaghetti bolognese, czy pizza. Co więcej, pomidor jest cennym elementem diety ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne. Z tego powodu i samo warzywo i wszelkie...

Pomarańczowy sos z imbirem
Sosy Pomarańczowy sos z imbirem

Charakterystyczny smak temu przepisowi na pomarańczowy sos nadaje, oprócz głównego owocu, imbir. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i roślina lecznicza, która uprawiana jest od kilku tysięcy lat. Składniki: sok...

Sos musztardowo-miodowy
Sosy Sos musztardowo-miodowy

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca. To ona nadaje charakterystyczny smak i ostrość musztardzie. Poza walorami smakowymi, gorczyca posiada także ogromną wartość zdrowotną. Stosowanie wyrobów gorczycowych powoduje wzrost odporności ogólnej organizmu,...

Dzień dziecka S.O.S.

Ciekawe świata dzieci pragną badać otoczenie wszystkimi zmysłami – dotykać, wąchać, smakować i patrzeć na otaczające je cuda. Na malucha czyha jednak wiele niebezpieczeństw, takich jak ukąszenia owadów, które prowadzić mogą do poważnych...

pokaż 10 następnych
Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij