Trwa ładowanie...

Sałatka z grejpfrutem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 17:30
Sałatka z grejpfrutem
Sałatka z grejpfrutem (Zdjęcie sałatki / Shutterstock)

Jarmuż to odmiana kapusty. Jest jedną z najstarszych form kapusty dzikiej, której używa się w kuchni. W starożytności była uprawiana jako roślina ozdobna i jadalna. Obecnie występuje tylko w formie uprawnej, nie znajdziemy jej dzikiej.

Składniki:

  • 1 pęczek jarmużu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej,
  • 1 limonka,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 grejpfrut.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?"

Umyj zieloną sałatę. Pokrój ją w cienkie wstążki i wrzuć do przygotowanej na sałatkę miski. Skrop oliwą z oliwek, a następnie wymieszaj. Dopraw solą, a następnie dodaj sok z limonki i ocet. Grejpfruta umyj, obierz ze skóry i pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć do sałatki i wymieszaj. Włóż pod przykryciem w chłodne miejsce na 15 minut, aby doszedł smak i podawaj, najlepiej z grzankami.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie81,02 kcal
Białka1,52 g
Węglowodany11,62 g
Tłuszcze3,07 g
Błonnik3,01 g

Komentarz:

Jarmuż jest warzywem nie tylko pożywnym, ale i niosącym wiele korzyści dla organizmu. Przede wszystkim jest źródłem przeciwutleniaczy, witamin – K i C, a także minerałów, takich jak wapń, czy żelazo. Pomaga w przeciwdziałaniu zapaleniom, a dzięki zawartości związku o nazwie sulforafan – także nowotworom. Jarmuż dość powszechnie występuje w kuchni holenderskiej, brazylijskiej i portugalskiej. W południowo-wschodniej części Afryki warzywo to przyrządzane jest z mlekiem kokosowym oraz orzechami ziemnymi, a podawane w połączeniu z ryżem, czy kaszą kukurydzianą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze