Quiche ze szpinakiem i łososiem
Świetną propozycją dla wielbicieli szpinaku jest pochodzące z kuchni francuskiej quiche. Jest to nic innego jak kruche ciasto z nadzieniem na przykład warzywnym, zalane śmietanowo-jajeczną masą. Palce lizać!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki (na 4 porcje):
Ciasto:
- 100 g serka śmietankowego,
- 200 g margaryny Kasia
- 400 g mąki
- szczypta soli
Farsz:
- 100 g cebuli,
- 300 ml śmietany,
- 100 g szpinaku,
- 100 g łososia surowego lub wędzonego,
- Fix Knorr Danie na dziś Zapiekanka ziemniaczana z serem,
- 1 jajko,
- 50 g tartego żółtego sera.
Sposób przygotowania ciasta:
Serek śmietankowy i margarynę zagnieść w misce. Następnie dodać mąkę i ponownie szybko zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto wstaw do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj je na stolnicy, a następnie ułóż w naczyniu do pieczenia. Ponakłuwaj je, nasyp na wierzch np. groch, aby równomiernie się piekło. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C.
Sposób przygotowania farszu:
Zawartość torebki Fixu rozmieszaj ze śmietaną. Łososia, cebulę i szpinak należy pokroić w paseczki. Dodaj do przygotowanego Fixu ze śmietaną. Całość włóż do naczynia i posyp po wierzchu serem. Piecz pod przykryciem przez około 20 minut w temp 200°C. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby wierzch dania mógł się zarumienić.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 282,63 kcal |
--- | --- |
Białka | 8,2 g |
--- | --- |
Węglowodany | 22,98 g |
--- | --- |
Tłuszcze | 17,55 g |
--- | --- |
Błonnik | 0,85 g |
--- | --- |
Komentarz:
Kruchy quiche ze szpinakiem i łososiem to danie dla tych, którzy kochają kuchnię francuską. Danie średnio trudne w przygotowaniu.