Trwa ładowanie...

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 03.02.2015 10:41
Quiche ze szpinakiem i łososiem
Quiche ze szpinakiem i łososiem (Zdjęcie autorstwa liz west / CC BY 2.0)

Świetną propozycją dla wielbicieli szpinaku jest pochodzące z kuchni francuskiej quiche. Jest to nic innego jak kruche ciasto z nadzieniem na przykład warzywnym, zalane śmietanowo-jajeczną masą. Palce lizać!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut

Składniki (na 4 porcje):

Ciasto:

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"
  • 100 g serka śmietankowego,
  • 200 g margaryny Kasia
  • 400 g mąki
  • szczypta soli

Farsz:

  • 100 g cebuli,
  • 300 ml śmietany,
  • 100 g szpinaku,
  • 100 g łososia surowego lub wędzonego,
  • Fix Knorr Danie na dziś Zapiekanka ziemniaczana z serem,
  • 1 jajko,
  • 50 g tartego żółtego sera.

Sposób przygotowania ciasta:

Serek śmietankowy i margarynę zagnieść w misce. Następnie dodać mąkę i ponownie szybko zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto wstaw do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj je na stolnicy, a następnie ułóż w naczyniu do pieczenia. Ponakłuwaj je, nasyp na wierzch np. groch, aby równomiernie się piekło. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C.

Sposób przygotowania farszu:

Zawartość torebki Fixu rozmieszaj ze śmietaną. Łososia, cebulę i szpinak należy pokroić w paseczki. Dodaj do przygotowanego Fixu ze śmietaną. Całość włóż do naczynia i posyp po wierzchu serem. Piecz pod przykryciem przez około 20 minut w temp 200°C. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby wierzch dania mógł się zarumienić.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie282,63 kcal
------
Białka8,2 g
------
Węglowodany22,98 g
------
Tłuszcze17,55 g
------
Błonnik0,85 g
------

Komentarz:

Kruchy quiche ze szpinakiem i łososiem to danie dla tych, którzy kochają kuchnię francuską. Danie średnio trudne w przygotowaniu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze