Produkty obniżające ciśnienie
Produkty obniżające ciśnienie krwi są bardzo dobre dla kobiet ciężarnych cierpiących na nadciśnienie. Do produktów żywnościowych zapobiegających wzrostowi ciśnienia tętniczego należą przede wszystkim owoce, warzywa, chude mięso, ryby i owoce morza oraz produkty pełnoziarniste. Właściwe ciśnienie krwi jest ogromnie ważne, zwłaszcza dla przyszłych mam. Wysokie ciśnienie w ciąży może grozić niebezpiecznymi obrzękami ciała, bólami głowy oraz rozwojem zatrucia ciążowego. Niekontrolowane nadciśnienie tętnicze prowadzi do chorób serca i układu krwionośnego. Jakie produkty spożywcze zjadać, by normować ciśnienie krwi?
1. Jakie pokarmy obniżają ciśnienie krwi?
Nadciśnienie tętnicze w ciąży może być uwarunkowane genetycznie albo być stanem przejściowym, indukowanym właśnie ciążą. Niezależnie od przyczyn nadciśnienia krwi, można je skutecznie zmniejszać poprzez zmiany żywieniowe w diecie. Dla ciężarnych z nadciśnieniem tętniczym za dobre uznawane są te pokarmy, które pozwalają utrzymywać kontrolowany stały przyrost wagi ciała i zapobiegają nadwadze. Ponadto, dieta w nadciśnieniu ciążowym powinna ograniczać albo nawet całkowicie wykluczyć spożycie soli, która znacząco zwiększa ciśnienie krwi.
Idealnie byłoby pozbyć się sodu i konserwantów dodawanych do pokarmów. Niestety, z tzw. produktów gotowych nie da się usunąć sodu ani innych substancji negatywnie wpływających na ciśnienie tętnicze. Dobrze więc, byś w ciąży stroniła od pokarmów mocno przetworzonych, takich jak zupy i sosy w proszku, konserwy, pasztety czy różnego typu produkty tylko do odgrzania. Jeśli zależy ci na obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi, postaw na warzywa i owoce, chude mięso, ryby, owoce morza oraz produkty pełnoziarniste.
2. Jakie produkty wciągnąć do diety w nadciśnieniu ciążowym?
Poniżej znajdziesz grupy produktów żywnościowych, które skutecznie obniżają ciśnienie krwi.
- Owoce – zawierają duże ilości potasu, który wpływa na regulowanie ciśnienia tętniczego. Owoce nie mają w sobie cholesterolu, więc nie przyczyniają się do zwężania światła naczyń krwionośnych. W nadciśnieniu ciążowym warto sięgać po takie frukta, jak: banany, kiwi, morele, pomarańcze, brzoskwinie, truskawki, porzeczki, ananasy i mango.
- Warzywa – zawierają duże ilości witamin i minerałów, niezwykle potrzebnych dla przyszłej mamy oraz dziecka. Należy jednak unikać warzyw z puszki, które mogą mieć dużo sodu. Stroń zatem od kukurydzy konserwowej czy zielonego groszku. Najlepiej zjadaj świeże, umyte warzywa.
- Ryby i chude mięso – stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają pracę serca. Ponadto ryby, drób, a także owoce morza są bogate w białko niezbędne do rozwoju i wzrostu płodu.
- Produkty pełnoziarniste – nie przyczyniają się bezpośrednio do obniżania ciśnienia krwi, ale zawierają duże ilości błonnika i są dobrym źródłem potasu. Z produktów z pełnych ziaren zbóż warto wymienić chleb, makaron, płatki oraz brązowy ryż.
Jeśli nie wiesz, po jakie produkty możesz sięgać w nadciśnieniu ciążowym, postaw na niskotłuszczowe mleko, ser żółty, twaróg, jogurty, orzechy, nasiona, świeże warzywa i owoce, razowe pieczywo i ciemną czekoladę. Odpowiednie odżywianie się może znacząco zmniejszyć skoki ciśnienia i zapobiec jego gwałtownemu wzrostowi.