Trwa ładowanie...

Pasta z krewetek

Avatar placeholder
07.04.2023 12:59
Pasta z krewetek
Pasta z krewetek

Bogate w białko owoce morza są niskokaloryczne, lekkostrawne i pożywne. Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także minerałów, jak cynku, odpowiedzialnego m.in. za rozwój i prawidłowe działanie układu płciowego czy gojenie się ran.

Składniki:

  • 1 duża papryka,
  • 1 mały por,
  • 250 ml wody,
  • 1 duży jogurt naturalny,
  • 1 łyżka twarogu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 180 g mrożonych krewetek.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Umyj pora, paprykę i krewetki, osusz, pokrój w mniejsze części i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dolej trochę wody i zmniejsz ogień. Wymieszaj jeszcze jogurt. Dodaj czosnek i przyprawy.

Smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu. Podawaj na ciepło lub zimno, z grzankami.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie88,2 kcal
Białka8,61 g
Węglowodany6,99 g
Tłuszcze2,8 g
Błonnik0,84 g

Komentarz:

Owoce morza zawierają w różnych ilościach, w zależności od rodzaju, witaminy B1, B2, PP oraz takie składniki mineralne, jak selen, wapń, magnez i jod. Frutti di mare są popularnym składnikiem całej kuchni śródziemnomorskiej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze