Japońskie ciasteczka
Fasola adzuki pochodzi z Japonii. Ponieważ ma delikatną łupinkę i słodki smak, jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym się jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125 g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżeczki zimnej wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szklanka suszonej fasoli adzuki.
Przygotowanie:
Najpierw zrób krem do wypełnienia ciasteczek. Mocz fasolę w dużej ilości wody przez 12 godzin. Po tym czasie wypłucz fasolę, umieść w rondlu, zalej wodą, dodaj cukier i sól i gotuj. W trakcie gotowania być może będziesz musiała dodawać wody. Fasola jest gotowa, gdy jest bardzo miękka. Następnie odcedź ją i ugnieć na gładką masę. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj wanilię i pocięte na kawałeczki masło. Ucieraj masę na ciasto przez jakiś czas, a następnie dodawaj zimną wodę i ugniataj ciasto. Gdy nabierze jednolitej masy, przykryj i zostaw na 10-15 minut. Po tym czasie formuj z masy niewielkie kuleczki. To samo zrób z masą z fasoli. Pierwszą masę nieco spłaszcz i zrób dziurkę, w którą włóż masę z fasoli. Następnie zamknij kulkę i umieść wszystko na lekko natłuszczonej blasze. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 398,26 kcal |
Białka | 3,26 g |
Węglowodany | 65,77 g |
Tłuszcze | 13,33 g |
Błonnik | 1,48 g |
**Komentarz:
Fasola adzuki** jest wykorzystywana w przepisach deserowych. Podobnie jak inne fasole, jest korzystna przy cukrzycy oraz obniża poziom cholesterolu.