Dieta dla malucha
Dieta malucha powinna obfitować przede wszystkim w warzywa, owoce, pełnoziarniste kasze, pieczywo, pełnowartościowe białko pochodzące z nabiału, wysokiej jakości mięsa i ryb oraz niezbędnych do prawidłowego rozwoju dobroczynnych tłuszczów. Potrawy powinny być przygotowywane na parze, duszone, pieczone, gotowane, w taki sposób, aby nie straciły swoich wartości odżywczych. Gotując obiad dla dziecka trzeba zwrócić uwagę także na wygląd serwowanych potraw. Maluch nie zwróci uwagi na bezkształtną breję w kolorze brązowym, a nawet może zacząć z tego powodu marudzić. Jak najwięcej kolorów na talerzu z pewnością przyciągnie uwagę dziecka.
1. Zapotrzebowanie żywieniowe dziecka
Żywienie dwulatka powinno dostarczać mu 80-82 kcal na każdy kilogram masy ciała dziennie. Po ukończeniu przez dziecko 2. roku życia, wystarczy już 81-84 kcal na kilogram masy ciała. Dziecko w wieku 1-3 lat powinno spożywać około 130 g węglowodanów dziennie, co pokrywa około 50-70% zapotrzebowania na energię w tym cukrów dodanych nie więcej niż 10%. Błonnik powinien być dostarczany w ilości 10g/ dobę. Tłuszcze pokrywają 20-35% tego zapotrzebowania.
W tym czasie ważne jest białko, ze względu na szybki wzrost malucha. Zapotrzebowanie na białko u dziecka w wieku 1-3 lata to 1,17 gramy na każdy kilogram masy ciała. Najlepszym źródłem białka dla dziecka jest białko zwierzęce, zawarte w drobiu, mięsie, jajkach, nabiale oraz rybach. Jeśli w posiłku zawarte jest białko roślinne, warto połączyć je z białkiem zwierzęcym, aby wyrównać podaż niezbędnych aminokwasów. Nie zapominajmy o tłuszczach, które są ważne z punktu widzenia intensywności rozwoju dziecka. Są odpowiedzialne za rozwój centralnego układu nerwowego oraz błon komórkowych. W diecie dziecka niezwykle istotne są zarówno te pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego.
2. Dieta przedszkolaka
Pamiętajmy, że niezdrowe lub zdrowe nawyki żywieniowe kształtują się właśnie od najwcześniejszych lat. Przekarmiany dwulatek z większym prawdopodobieństwem niż dziecko jedzące zdrowo będzie cierpiał na nadwagę lub otyłość w przyszłości. Jak powinna wyglądać zdrowa dieta dla przedszkolaka? Przede wszystkim zwróćmy uwagę na to, by pokrywała się z zapotrzebowaniem dziecka na składniki odżywcze, mineralne oraz witaminy.
Podstawę stanowią gotowane warzywa i świeże owoce. Do nich dodajemy, pełnoziarniste produkty zbożowe, nabiał oraz mięso. Najlepszy sposób przyrządzania potraw to gotowanie, gotowanie na parze, duszenie i pieczenie. Smażone potrawy nie są najzdrowszym rozwiązaniem, szczególnie, jeśli smażymy je na głębokim tłuszczu, złej jakości i w panierce. Jeśli to tylko możliwe przygotowujmy posiłki w domu z nieprzetworzonych składników. Unikajmy produktów wysoko przetworzonych/ rafinowanych, gotowych sosów, zup w proszkach, itp. Dziecko powinno zjadać około 5 posiłków dziennie, w niezbyt obfitych porcjach, tak, aby zachować równowagę w zaspokajaniu zapotrzebowania energetycznego.
Nie unikajmy specjalnie żadnych grup pokarmów, chociaż starajmy się nie dawać dziecku zbyt często słodyczy. Słodycze i słone przekąski, np. chipsy, nie dadzą dziecku żadnych potrzebnych składników odżywczych, tylko puste kalorie. Starajmy się przygotowywać domowe smakołyki bogate w orzechy, owoce. Deser po obiedzie jest dozwolony pod warunkiem, że nie jest traktowany jak nagroda za coś lub sposób na poprawienie dziecku humoru. To pozostanie dziecku na przyszłość, a traktowanie jedzenia jako nagrody czy sposobu na smutek może stać się przyczyną przejadania się, a w konsekwencji nadwagi lub otyłości.