Trwa ładowanie...

Kakao dla dziecka. Jakie jest najzdrowsze?

 Agnieszka Gotówka
16.10.2023 08:41
Kakao dla dziecka. Jakie jest najzdrowsze?
Kakao dla dziecka. Jakie jest najzdrowsze? (https://stock.adobe.com/)

Kakao to napój uwielbiany przez dzieci. Jest słodkie, rozgrzewające, ale czy zdrowe? I czy można podawać je niemowlętom? Sprawdzamy, jakie jest najlepsze kakao dla dzieci i od kiedy dziecko moze pić kakao.

spis treści

1. Kakao w diecie dziecka

Kakao produkuje się z nasion owoców kakaowca, drzewa pochodzącego z Ameryki Łacińskiej. Jako pierwszy pili go Majowie, później Aztekowie, którzy uznawali go za boski napój. Uważano, że zwiększa wytrzymałość i zwalcza zmęczenie.

Dziś patrzymy na to inaczej. Kakao nadal jednak cieszy się dużym uznaniem, zwłaszcza wśród najmłodszych. Odpowiednio przygotowane w smaku przypomina uwielbianą przez dzieci czekoladę.

2. Jakie kakao dla dziecka?

Zobacz film: "W jaki sposób zmienia się zachowanie dziecka od drugiego roku życia?"

W pierwszej kolejności warto przyjrzeć się temu, jakie wartości odżywcze ma kakao. A jest tu co wymieniać, bo stanowi źródło wielu minerałów, zwłaszcza magnezu, który zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego, reguluje krzepliwość krwi oraz wpływa pozytywnie na ciśnienie tętnicze. Dostarcza też witaminy, zwłaszcza z grupy B, ale też witaminę PP, A, E i D.

Kakao zawiera też alkaloidy purynowe, przede wszystkim teobrominę. W niewielkiej ilości towarzyszy jej kofeina, a obie te substancje mają właściwości pobudzające. Poprawiają koncentrację i zmniejszają uczucie zmęczenia.

Jest też źródłem tryptofanu, serotoniny i dopaminy, które pozytywnie oddziałują na procesy metaboliczne ludzkiego mózgu (m.in. wpływają korzystnie na produkcję endorfin, hormonów szczęścia).

3. Od kiedy kakao dla dziecka?

Najzdrowsze kakao dla dzieci to kakao naturalne, surowe, które wymaga zagotowania i poświecenia kilku minut na jego przygotowanie. Ale zdecydowanie warto, bo jego alternatywa – kakao instant w proszku – nie powinna gościć w jadłospisie dziecka (dorosłych zresztą również). Już sama jego definicja jest skomplikowana: to koncentrat mieszaniny kakao oraz dodatków, otrzymany w procesie instantyzacji, o szybkiej rozpuszczalnoci w wodzie lub w mleku, umożliwiający przyrządzenie gotowego do spożycia napoju.

Tego typu produkty zawierają często bardzo duże ilości cukru, a także emulgatory, sól, aromaty, węglan wapnia i magnezu. I nawet jeśli producent chwali się, że dodał do napoju kakaowego witaminy i minerały (żelazo, magnez, wapń), to ich przyswajalność jest na znikomym poziomie. Takie kakao dla niemowlaka z całą pewnością nie będzie odpowiednie.

Pamiętajmy też, że kakao to silny alergen. Jeśli więc podajemy je dziecku pierwszy raz, zacznijmy od małych porcji i obserwujmy reakcję organizmu.

W przypadku starszych dzieci od czasu do czasu można dodać do kakao pianki marshmallow. To jednak bardzo kaloryczny deser i należy traktować go jako osobny posiłek.

3.1. Przepis na zdrowe kakao dla dzieci

  • szklanka mleka (można użyć napoju roślinnego)
  • 2-3 łyżki kakao
  • płaska łyżka miodu, syropu daktylowego lub syropu z agawy
  • do smaku można dodać szczyptę cynamonu

Podgrzej mleko lub napój roślinny. Odlej pół kubka płynu, wsyp kakao i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Na typ etapie możesz też dodać przyprawy oraz miód lub syrop. Całość wlej ponownie do garnuszka i podgrzej. Cały czas mieszaj. Podawaj ciepłe.

Kakao dla rocznego dziecka można też przygotować na bazie banana, który to owoc jest bardzo słodki i świetnie zastępuje cukier. Wystarczy obrać go i wrzucić do blendera, następnie dodać szklankę mleka lub napoju roślinnego i łyżkę naturalnego kakao. Całość zblenduj, następnie wlej do garnuszka i podgrzej, ciągle mieszając. Gotowe!

Zastanawiając się, jakie kakao dla rocznego dziecka wybrać, wielu rodziców obawia się wspomnianej wcześniej kofeiny obecnej w surowym proszku. Spokojnie! Jej ilość jest niewielka i nie stanowi dla dzieci i młodzieży poważnego zagrożenia.

Warto też wiedzieć, że kofeinę znajdziemy też w wielu innych produktach obecnych w diecie dziecka, bo to jeden z szeroko rozpowszechnionych w przyrodzie alkaloidów purynowych. Jej źródłem jest nie tylko kawa, ale też herbata, kakao, guarana, napoje orzeźwiające i energetyzujące. W syntetycznej formie dodaje się ją też do cukierków, czekolad, kremów, płatków śniadaniowych, napojów czekoladowych, gum do żucia i suplementów diety.

Przeczytaj również:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze