Cytat:
Iwona A. napisała
Pani Agnieszko!
Szkoda, że Kuba nie chodzi do mojej klasy. U mnie jest kilkoro "wierciuchów" i z tego powodu nie obniżam oceny z zachowania. To jeszcze małe dzieci. Nie chcę krytykować metod swojej koleżanki po fachu, ale może ona nie ma w domu dziecka, albo ma juz większe i zapomniała. Smutne, że cierpi na tym młody człowiek. Życzę powodzenia i poprawy sytuacji w szkole. Liczę również na odzew, czy moje rady coś pomogły.
Iwona
|
No szkoda, ze nie chodzi do Pani klasy :)
U Kuby w szkole już w klasie 0 Pani wymagała aby dzieci siedziały bez ruchu, my zostalismy wysłani do psychologa, zresztą jak prawie połowa klasy. Psycholog przeprowadziła badanie i napisała, że Kuba prezentuje ponadprzeciętną inteligencję oraz nadpobudliwość ruchową w momentach nudy. Zalecała aby nauczyciel dawał Kubie trudniejsze zadania, więcej zadań, żeby nie siedział znudzony. Szkoła dostała pismo, ale nie stosowała się do zaleceń.
Ze strony nauczyciela ja miałam ciągłe uwagi w zeszycie , że Kuba skubie dywan gdy nauczyciel mówi, że Kuba myjąc ręce ochlapał koleżankę , że Kuba rozmawiał podczas indywidualnych prac, że Kuba na gimnastyce wchodzi pod materac..... no mam takie ruchliwe dziecko , co zrobić. Kuby taka nadpobudliwość wynika też z wady, z jaką się urodził - wada cewy nerwowej ( przepuklina oponowa kręgosłupa), tym bardziej jest mu ciężej , ale wg mnie daje sobie świetnie radę :) Pozatym nauczyciele mówią ,że jest wielka zmiana od czasów zerówki, no ale co w tym dziwnego, przecież dzieci dorośleją :)
Ja rozumiem nauczycieli, że gaduła przeszkadza, ale czy łatwiej jest jeśli dziecko jest ciche jak myszka a mało pojetne?
Rouzmiem też Kubie, że się nudzi czasem na zajęciach, bo wiadomo , że dzieci reprezentują różny poziom wiedzy, są takie , które nie umieją jeszcze dobrze czytać, podczas gdy Kuba pisał i czytał już jako 4 ro latek. Jako 3 znał cały alfabet. Nikt go tego nie uczył, samo mu przychodziło. W klasie 0 dodawał i odejmował w zakresie 100. Obecnie zna całą tabliczkę mnożenia a dodaje i odejmuje w pamieci w zakresie 1000 albo może i więcej :) Szczególnie nudzi się właśnie na matematyce. Pamiętam jak w 1 klasie przyszedł i powiedział, że nudy, bo dzieci żeby dodać 3 do 4 używają patyczków. Kuba takie działania już dawno robił w pamięci. Kuba w 1 klasie potrafił mnożyć nawet przez 9. Nie dziwię się więc mu , że się nudzi czekając aż dzieci poukładają patyczki i przeliczą działanie, które On robi w pamięci.
Oj, starczy tego zachwalania syna :)
Pozdrawiam raz jeszcze i dziękuje.