A czy mogłabym się dowiedzieć, w jaki sposób ćwiczycie tą ortografię? Co i w jaki sposób robicie?
A co do pisowni wywiaduwka, to wcale mnie to nie dziwi. Czy podczas powtórek pisałyście ten wyraz? Mogłyście go ćwiczyć i za każdym razem mogła go napisać inaczej - na tym polega jej problem. Ludzie z dysleksją bardzo dobrze mogą mieć opanowane zasady pisowni, ale ich prawie nigdy nie stosują pisząc w stresie, bądź szybko. Mam brata, który w wieku 44 lat zastanawia się podczas pisania mojego imienia. Tak się denerwuje, że zrobi błąd w imieniu swojej siostry, że zawsze Iwona napisze przez J. Ja już się tym nie denerwuję, ale on nie może sobie darować, że nigdy nie wie jak ma napisać. Zasady pisowni miał w jednym palcu, nigdy ich nie stosował. Nauczył się ortografii w zadziwiający sposób: wyrazy z "ż" miał na tabliczce z czerwonym kolorem, z "rz" z kolorem zielonym, itd i pamiętał na której tabliczce dany wyraz występował i jaką trudność ortograficzną ten kolor oznaczał. Ludzie maąacy dysleksję zazwyczaj są inteligentni i swoją inteligencją tuszują swój problem. Twoja córka musi tylko znaleźć na siebie sposób. Dlatego zadałam pytanie w jaki sposób pracujecie.
Przepraszam za literówki, ale jak szybko piszę czasami za lekko klikam na klawisze. Czekam na odpowiedź i zobaczymy, jak Wam pomóc. Pozdrawiam
|