Ciąża, poród, wychowanie - serwis dla rodziców Parenting.pl - Wyświetl Pojedyńczy Post - Butelkowe mamusie
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 21-08-10, 09:13   #4 (permalink)
Rudzia
Biegacz

Rudzia's Avatar

Mikołaj, nasz największy SKARB :*

Miejscowość: Warszawa/Ożarów Mazowiecki
Nastrój:
313 podziękowań w 242 postach
Wyślij wiadomość przez Gadu Gadu do Rudzia
Domyślnie

Witajcie, mój synej od urodzenia ma dużą potrzebę ssania. Na drugi dzień już dostał smoczek bo ciagle piąstki pchał. Przez tydzień w szpitalu był karmiony piersią, nie był dokarmiany, ponieważ szybko miałam bardzo dużo pokarmu. Jednak bardzo ulewal i wymiotował, dlatego musiałam zrezygnować z karmienia piersią i dawać butelkę z mlekiem Babilon AR dla dzieci z tendencją do ulewania... Okazało się że nawet herbatke koperkową potrafi zwymiotować. Drogą obserwacji nasunął się wniosek, że to co rzadkie ulewa lub wymiotuje, natomiast to mleko sztuczne jest gęstrze i prawie w ogóle nie ulewa. Dzięki temu w miesiąc przybrał 1kg:) Urodził się z wagą 2720, po tygodniu 2500. Po 4 tygodniach już 3690:) Pediatra mówi że to może być refluks i że powinno przejśćdo 4 miesiaca.

Mikołaj ma bardzo duży apetyt. W nocy dostaje butelke z 100ml. A z rana już 140-150ml. Nie przekarmiam go, wręcz czasem nawet niedojada. Ale widać że tyle potrzebuje, chyba nadrabia wagę do rówieśników. Je co ok 3-4 godziny. W nocy jedna pobudka ok 3.

Wydaje mi się że niedługo może przejdziemy na normalne mleko, bo już bardzo ładnie pije herbatki. Może więc dojrzał mu układ trawienny i nie będzie juz ulewał?

Ja już pokarmu nie mam więc nie ma możliwości powrotu na cyca. Z resztą nawet trochę się cieszę, bo przez tydzień kiedy cycka ssał, myślałam że umre. Ma strasznie ostre dziąsełka i bardzo ranił mi brodawki.