Ciąża, poród, wychowanie - serwis dla rodziców Parenting.pl - Wyświetl Pojedyńczy Post - alergia a kaszka
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 29-07-10, 21:15   #1 (permalink)
paczanga
Spacerowicz

paczanga's Avatar

164 podziękowań w 131 postach
Domyślnie alergia a kaszka

Lidka karmiona piersią zawsze miała na policzkach porcelanową skórkę czasem trochę krostek na plecach. Lekarze stwierdzili że to skaza białkowa i kazali eliminowac z diety alergrny. doszło do tego że nie jadłam mleka, ryb, jaj, moich ukochanych bakalii, kapustowatych itp itd prawie chleb i woda. byłam wyniszczona a mała dalej miała tą suchą skórę. wkońcu pielegniarka poradziła mi żeby w wieku 5miesiecy wprowadzić jej kaszki bez mleka wg teorii że bedzie dostawała mniej ode mnie alergenów to obiawy skazy znikną. lekarz przepisał jej maść holesterową i skóra sie poprawiła. wprowadziłam małej jeszcze zupki. gdy byłam na kontroli u lekarza (okoloo 6,5m) okazało sie że córka zaczeła gorzej przybierac na wadze.lekarz stwierdził że to z dwóch powodów -bardzo źle robie że podaję dziecku kasze bez mleka bo to produkt dietetyczny
-napewno moje mleko jej już nie wystarcza.
kazał przejśc na samą pierś w celu sprawdzenia czy to mleko moje jej wystarcza. okazało się że przybrała w normie, lekarz dalej proponował dokarmianie sztucznym ale sie nie zgodziłam i juz nie chodze do przychodni na kontrole wagi.
na domowej wadze wyglada to tak że Lidka rośnie. pozatym teraz i zawsze jest bardzo pogodna. fizycznie rozwija się bardzo dobrze.
córa dostaje zupki z wywarem miesnym lub rybnym z dodatkiem kaszy mannej i oleju lnianego. wieczorem owoce. bardzo mało pije czasem troche kawy zborzowej. jako przekąski dostaje chrupki kukurydziane lub biszkopciki. kupki ma bardzo gęste często zielone.
Lidka urodziła sie z wagą 3960 teraz waży około 9kg.

pytania o te kaszki czy je podawac bez mleka na wodzie?
czy gdy gotuje zupke na miesię dodawać do niej żółtko czy dodawać żółtko kiedy zupka jest bezmięsna?
ile mięsa ma być w zupie? *kiedy gotuje jej teściowa tego mięsa jest pół na pół z warzywami.
teściowa sersuje jej herbatniki paluszki i chleb, sądze że to niezbyt dobrze ale nie wiem jak ją przekonać :(
czy wprowadzać córce jakieś dodatkowe posiłki?
różne schematy żywieniowe różnie mówią o wprowadzaniu np porzeczki, z którego radzi pani skorzystać?

przepraszam że pytań tyle ale z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Ostatnio edytowane przez paczanga : 30-07-10 o 21:32.
paczanga is offline   Odpowiedź z Cytowaniem Do góry