Ciąża, poród, wychowanie - serwis dla rodziców Parenting.pl - Wyświetl Pojedyńczy Post - Wymiar urlopu po zmianie z 1/1 na 3/4
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 29-07-10, 09:31   #4 (permalink)
Basia Brzezińska
Pierwsze kroki

105 podziękowań w 101 postach
Domyślnie

Trudno mi się wypowiadać nie znając dokładnie Twojej sytuacji, nie wiedząc, jakie składałaś dokumenty itp. To, że kadrowa chce udzielić Ci urlopu tylko 17 dni miałoby sens, gdybyś miała złożony wniosek o urlop wychowawczy od września - za miesiące wychowawczego urlop nie przysługuje, więc tu kadrowa miałaby rację.

Jeśli chcesz dokładnej informacji, to prześlij mi (tutaj lub prywatną wiadomością) dokładną listę wniosków, jakie złożyłaś, z terminami, np. wniosek o macierzyński od dnia... do dnia...

Co do karmienia piersią to nie ma w przepisach dokładnej informacji, że pracodawca może żądać np. zaświadczenia lekarskiego. Więc najczęściej przyjmuje się, że musi mu wystarczyć oświadczenie pracownicy. Piszesz pismo: "oświadczam, że karmię moje dziecko XX piersią, w związku z czym proszę o udzielenie przerw w pracy zgodnie z art. 187 kodeksu pracy". I koniec.

Ale czasem pracodawcy żądają jednak zaświadczenia - osobiście się z tym nie kłócę, gdyż rozumiem, że dla pracodawcy ma to duże znaczenie, w końcu na podstawie tego jednego świstka płaci pracownicy 1/8 wynagrodzenia (przy pełnym etacie pracownik pracuje 7h, a dostaje kasę za 8h). Zazwyczaj nie jest problemem poprosić albo ginekologa, albo pediatrę, albo internistę, o wystawienie takiego zaświadczenia.
Basia Brzezińska is offline   Odpowiedź z Cytowaniem Do góry