Ciąża, poród, wychowanie - serwis dla rodziców Parenting.pl - Wyświetl Pojedyńczy Post - Wymiar urlopu po zmianie z 1/1 na 3/4
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 27-07-10, 23:28   #2 (permalink)
Basia Brzezińska
Pierwsze kroki

105 podziękowań w 101 postach
Domyślnie

Jeśli jeszcze nie złożyłaś wniosku o zmianę etatu, to się wstrzymaj i najpierw wykorzystaj cały urlop wypoczynkowy. Póki nie ma wniosku, nie ma podstawy do pomniejszenia urlopu. Pracodawca musi Ci udzielić normalnie urlopu w pełnej normie 26x8h, a potem niestety "jest w plecy".

Jeśli złożyłaś już wniosek, to trochę kłopot, bo pracodawca ma prawo przeliczyć urlop proporcjonalnie, zgodnie z podpisanym już aneksem zmieniającym Ci wymiar etatu. Wtedy zmniejszy Ci się liczba godzin w puli urlopowej, tak jak napisałaś.

Całą roczną pulę po przeliczeniu się sumuje. Urlopu udziela się na dni pracy, zależnie od harmonogramu. Zdejmuje się z puli godzin tyle, ile w danym dniu wypada pracownikowi. Czyli na przykład: gdybyś pracowała na 3/4 etatu (30 godz. tygodniowo) tak:
poniedziałek 10h
wtorek 4h
środa wolne
czwartek 8h
piątek 8h
To w zależności od tego, w jakim dniu weźmiesz urlop, tyle godzin Ci się odejmuje. W szczególności, gdybyś wykorzystała cały przysługujący przy normalnym etacie, a potem "brała urlop" tylko na wtorki i środy, to Twojej puli 52 godzin starczyłoby Ci na 13 wtorków i przez 13 tygodni miałabyś dwudniowy weekend w środku tygodnia

Z tego wynika, że niestety jeśli masz już urlop przeliczony na mniejszą normę, to będziesz mieć mniej wolnego w dniach, bo pracodawca przeliczy Ci po osiem godzin za każdy dzień.

Mam nadzieję, że wytłumaczyłam to w miarę jasno.

PS. Nie wiem, czy karmisz piersią, ale jeśli karmisz, to pamiętaj, że przy 3/4 etatu przysługuje Ci pół godziny zwolnienia na karmienie, co w praktyce oznacza obowiązek przepracowania 5,5 godz. na dobę :)
Basia Brzezińska is offline   Odpowiedź z Cytowaniem Do góry