Niepotrafi się bawić??
Dzień dobry mam pytanie odnośnie mojej córki, ma 4,5 roku, chodzi do przedszkola.
Od pewnego czasu zmieniło się jej zachowanie w stosunku do innych dzieci, kiedyś bardzo lubiła się bawić wspólnie , teraz wygląda to tak:
jak jest sama tęskni za koleżanką (córką sąsiadki) chce do niej iść i się bawić, jak się spotkają , i chwilę pobawią to zaczyna się:
Nikola nie chce się dzielić zabawkami
Jak koleżanka zaproponuje ze ten piesek to tata a ten to mama, ona od razu mów NIE bo ten nie może być, bo tak nie...Wszystko musi być jak ona chce ; albo bawimy się w to co wymyśliła nikola albo nie bawimy się , bo się obraża. Jak nikola chce tańczyć to tańczyć,nie bawić lalkami i już . Nie rozumie potrzeb innych dzieci.
W przedszkolu wszystkie zabawki są jej, mówi ze ja jej dałam rano daną zabawkę i to jest jej. Z tego co widzę ma w grupie niewiele koleżanek, jest uparciuszkiem.Kiedy z nią porozmawiam o jej zachowaniu 10 min się dzieli a pózniej jest powtórka.
Nie chce się dzielić itd, itd,
Czy popełniłam jakiś błąd, dodam ze ze swoim bratem dzieli się , rzadko jest tak że nie chce mu dać jakiejś zabawki.
Nie wiem czy to wina wychowania, czy to "taki wiek" będę wdzięczna za radę. Dziękuję
|