Ciąża, poród, wychowanie - serwis dla rodziców Parenting.pl - Wyświetl Pojedyńczy Post - Kłopot z dokarmianiem i inne pytania
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 21-02-10, 22:23   #1 (permalink)
Smelcia
Raczkujący

Nastrój:
2 podziękowań w 1 poście
Domyślnie Kłopot z dokarmianiem i inne pytania

Witam,
Mój 6,5 miesięczny synek w zasadzie nie je nic oprócz mojego mleka bo nie ma ochoty. Nasza Pani pediatra kazała go dokarmiać jak miał 4 -miesiące mimo iż dobrze przyrastał ale ja sama na własną rękę zaczęłam później (ok5-m-ca i to tylko dlatego że miałam wracać do pracy a on butelki nie chciał a trudno odkręcić cyca i zostawić). Nawet początkowo chętnie otwierał dziobek na łyżeczkę jadł pół łyżeczki kaszy manny na moim mleku, później trochę ziemniaków, marchewkę i odrobinę jabłuszka, po kleiku ryżowym miał śluz w kupie więc wycofałam niestety po dodaniu do zupki odrobiny pietruszki (korzenia) biegunka trawała prawie tydzień i w tym czasie nie dostawał nic oprócz mojej piersi, a jak zaczął się normalnie wypróżniać i chciałam podać mu coś łyżeczką to zaciska dziąsełka i buzi nie chce otworzyć czasem uda się mu podać 1-2 łyżeczki czegoś (jabłuszko z marchewka lub banan ) ale zacząć trzeba od podania na palcu a i tak nie chce dużo zjeść. Pytań w związku z tym mam kilka: 1 - czy jest jakiś sposób by zachęcić go do jedzenia?; 2- co mu podawać jeśli po co drugiej rzeczy ma objawy biegunkowe (ktoś zasugerował ze to może być nietolerancja glutenu ale czy to możliwe żeby przez 3 tygodnie było ok i nagle po wprowadzeniu np. kleiku ryżowego czy pietruszki coś nie tak?) 3- czy można jakoś wspomóc tolerancję jego przewodu pokarmowego dla nowości 4- jak długo bez szkody dla jego zdrowia mogę karmić go samą piersią?
I pytanie z zupełnie innej beczki - kiedy można dziecku wprowadzić drożdże tzn np. bułeczki własnoręcznie pieczone wiem że 6 miesiąc to dużo za wcześnie ale nigdzie nie znalazłam od kiedy można wiec przy okazji pytam. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Smelcia is offline   Do góry